Mejla

Lena Mellin

Han sabbar bilden av de nya Moderaterna

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Reinfeldt och Lars-Ingvar Ljungman.
Foto: Foto: Lars Hedelin och Lotte Fernvall
Fredrik Reinfeldt och Lars-Ingvar Ljungman.

KOLUMNISTER

Man skulle inte bli förvånad om det på Moderaternas partihögkvarter satt en piltavla som föreställer kommunalrådet i Vellinge.

År av arbete har lagts ner på att skulptera de nya Moderaterna.

Och så kommer Lars-Ingvar Ljungman.

Lena Mellin.

Det är augusti 2005, knappt två år efter att Fredrik Reinfeldt valts till moderaternas partiledare. Partiet har stämma i Örebro.

Det är där de nya Moderaterna föds. De som inte utmanar med gigantiska skattesänkningar. De som gillar, ja rentav älskar, kollektivavtal.

– Ta inte fel konflikter. Vi kan inte utkämpa dem alla, sa Reinfeldt till sina partikamrater.

Stor omprofilering

Stämman var avstampet för den största omprofileringen av ett svenskt politiskt parti i modern tid. Från nördiga skattesänkare och febriga EU-anhängare till ett parti utan alltför skarpa kanter för hyggliga, medkännande människor.

De nya Moderaterna tycker om bistånd. De hoppas till och med att en moderat biståndsminister, Gunilla Carlsson, ska få hand om kassan för världens största biståndsgivare, EU.

De nya Moderaterna välkomnar flyktingar. På sin hemsida meddelar partiet att ”människor som är förföljda ska kunna få en fristad i vårt land och vi vill att Sverige och EU ska öka sitt åtagande”.

Kort sagt, gärna fler flyktingar.

Ljungmans territorium

Kommunalrådet i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, var ombud på stämman 2005. Men huvudbudskapet gick honom uppenbarligen förbi. De gamla moderaterna är historia.

Ljungman vill inte ha flyktingar i sin kommun. Ersättningen från Migrationsverket är för dålig.

Ljungman vill inte ha ensamma flyktingbarn i sin kommun. Trots att de inte kostar honom eller hans kommunalkassa ett enda öre. Det är Malmö som är mottagarkommun. Det är deras socialtjänst som har hand om barnen. Det är Malmö som tar kostnaderna och får ersättningen från Migrationsverket. Vellinge är bara en fysisk plats barnen befinner sig på och det är Ljungmans territorium, tycker han.

Sabbar bilden

Som vanlig medborgare kan man rycka på axlarna. Vellinge har en tradition av kommunalråd med aparta uppfattningar.

Ledande moderater har det inte lika lätt. Lars-Ingvar Ljungman är ordförande i partiets länsförbund i Skåne. Han är alltså en potentat i ett län där fler röstar moderat än riksgenomsnittet. I Ljungmans egen kommun röstade två tredjedelar på Moderaterna, 67,4 procent.

Om det sitter en piltavla i kafferummet på M-högkvarteret skulle man alltså inte bli förvånad. Ljungman sabbar bilden av de nya Moderaterna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN