Ligg runt så mycket du vill – men glöm inte kådisen!

KOLUMNISTER

Du äter väl p-piller?

– Det är lugnt, jag har just haft ett långt förhållande.

– Jag har precis testat mig.

– Jag går nästan aldrig hem med nån så här.

– Det finns ju så många som är latexintoleranta.

– Men jag lovar att jag inte har några sjukdomar.

– Jag hade halsfluss och åt penicillin förra veckan, så hade jag nåt så är ju det borta nu.

Visst känner vi igen dom? Kondombortförklaringarna.

Just nu sommarjobbar jag på programmet Christer i P3, och som vanligt när jag får vara med och bestämma blir det mycket prat om relationer och sex.

I onsdags, till exempel, fick vi besök av forskaren Ronny Tikkanen som bland annat forskat kring riskbeteenden i samband med sex.

Ämnet var verkligen intressant och fick mig att börja tänka. Vi riske-

rar lungcancer av rökning, blir feta av fett, förstör levern av alkohol, inga svåra fakta, så långt är vi ju alla med.

Men eftersom det inte händer just då, precis när vi tar blosset, äter tårtan eller sveper shotsen så låtsas vi bara inte om det, det är tydligen så vi funkar... vi leker odödliga så länge det bara går trots att vi har all information. Likadant funkar vi när det kommer till sex.

Jag hittade en färsk undersökning som Kådiskollen gjort:

 21 % av svenska 15-20-åringar och 30 % av kvinnorna uppger att de inte använder något skydd alls.

Män har oftare oskyddat samlag än kvinnor och är generellt mindre oroliga för att smittas av någon könssjukdom.

 Män förlitar sig många gånger på kvinnans skydd (p-piller etcetera) som skyddar mot graviditet. Skyddet mot könssjukdomar glöms bort.

Varför denna massiva ovilja mot kondom? Ronny berättade även att många hoppar över kondomen av rädsla för att verka för förberedda på ett promiskuöst sätt, kom igen!

Säg som scouterna i stället: alltid redo!

Under programmets gång fylldes vår mejlbox av skeva argument som ”Det är så sjukt oskönt, skulle du äta banan med skalet på?” ”Dom är för små, det är omöjligt att få på dom.” ”Det blir ett så pinsamt avbrott.” Ja, vi har hört det förr. Men gå hem och ÖVA DÅ!!! För om Houdini kunde trolla bort sig själv så borde väl vem som helst kunna trolla på en kondom utan att det blir ett så kallat pinsamt avbrott.

Det är varken svårare eller oskönare än vad det är att stå där i det

vita rummet med hatten i hand och en tops i könet samtidigt som man skriver listor på alla man legat med de senaste sex månaderna.

Hur var det nu ... det var Fredrik, Anders och han med elbasen ... och sen var det ju han vad han nu hette, han som hade ett förnamn i förnamn ... hmm.

Så alla där ute, kvinnor som män: gå nu ut och ha sex som aldrig förr, men ta på den lilla regnkappan först, för Guds skull!

ARTIKELN HANDLAR OM