Från krigskorre till kolumnist

avLisa Röstlund

KOLUMNISTER

Nu kan du läsa Peter Kadhammars texter varje vecka

– Jag har aldrig gillat att vara i krig. Jag har bara ofta råkat hamna där, säger Peter Kadhammar.

Den prisade journalisten och författaren är från i dag Aftonbladets nye kolumnist.

Foto: Urban Andersson
Under en resa till Kina 1975 mötte Peter Kadhammar, då 19 år, rödgardisten Laiwei. Här träffas de igen – 34 år senare, I hongkong, där Laiwei är välbärgad tolk inom turistnäringen.

Irak, forna Jugoslavien, Kina, Albanien, Israel. Peter Kadhammar har täckt många av de största konflikterna i modern tid. Konflikter som han mer eller mindre motvilligt kastats in i.

– En del lockas av krig, men det har jag faktiskt aldrig gjort, säger han.

Samtidigt har han dragits till konflikterna. De är den största utmaningen en reporter kan få, menar han. Där utspelar sig historien i turbofart, samhällen och nationer går under och föds och individer ställs inför sanningen om sig själva: en bagare kan bli massmördare, en hemmafru som ingen lagt märke till kan rädda liv.

Och ovanliga möjligheter kan uppstå i kaos.

Hittade dagbok

– Plötsligt kan dörrar som annars alltid är stängda stå öppna, under bara några dagar innan saker hunnit organiseras. Som i Irak under dagarna efter Saddams fall. Jag och fotografen kunde bara gå in i hans palats och där låg den fruktade sonen Udai Husseins dagbok på golvet.

Förutom krigen har Peter Kadhammar täckt allt från jakt på katter och småföretagande i Sveg till svensk politik och amerikanska presidentvalet.

Journalistkarriären började 1979 i Hofors, som lokalredaktör för Gefle Dagblad. Där träffade han en praktikant som skulle bli hans fru – Pia Skagermark, i dag redaktionschef på Dagens Nyheter.

Även om båda är högst involverade i tidningsvärlden blir det enligt Peter Kadhammar inte mycket nyhetssnack vid middagsbordet.

– Nej, det är klart vi pratar jobb då och då som alla andra. Men inte ofta, det skulle bli olidligt.

Efter att ha varit på Expressen i 17 år började han på Aftonbladet 2001. Hans arbete har medfört Publicistklubbens pris Guldpennan, stipendium av Svenska Akademien och Vilhelm Moberg-priset.

Det bästa inte skrivet

2000 fick han Stora Journalistpriset för en artikelserie om företaget Icon Medialab, som var högaktuellt under 90-talets IT-bubbla, och dess grundare Johan Staël von Holstein.

Även om han skriver mycket om svenska samhället är utrikespolitiken det som främst figurerat i alla hans sex böcker. Den senaste som kom ut tidigare i år, ”Fru Anna och generalen”, handlar om kommunismens fall i Polen.

Generad över att intervjuas av en kollega anser Peter Kadhammar att det är omöjligt att svara på vilket hans största eller viktigaste jobb hittills varit. Han menar att det bästa reportaget ännu inte är skrivet.

– Det hoppas jag i alla fall inte!