Mejla

Peter Kadhammar

Nyss var värdegrunden tolerans, nu är den krav och anpassning

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Göteborg.

Moderaternas sammankomster har alltid varit möten för de Ordentliga och Skötsamma men årets valupptakt i Göteborg slår nog alla rekord i ordentlighet.

Det är en variant på Socialdemokraternas nya mantra Ordning och Reda, och det handlar om alla utlänningar som kommit till Sverige och som inte Anpassar sig.

Ni får ursäkta att jag använder versaler men det känns nödvändigt när Sverige har fått en ny religion, vid sidan av den nya religionen islam. Den ny-nya religionen saknar ännu namn men kommer så småningom att döpas till Värdegrund och som alla religioner kan den fyllas med vilket innehåll som helst. Nyss var det flathet gränsande till idioti: Är du gift med ett barn? I så fall ber svenska samhället dig att tänka på följande.

Det var Värdegrunden Tolerans och Alla Människors Lika Värde.
Nu har religionen Värdegrund gjort en helomvändning. I Sverige tar vi varandra i hand! I Sverige går alla på jobbet tillsammans och fikar klockan tio!

Det sistnämnda exemplet framförde på fredagen Ann Heberlein, doktor i etik och riksdagskandidat för Moderaterna. Hon talade på ett seminarium med rubriken "Samtal om värderingar, trygghet och integration". Vi svenskar är så dåliga att tala om vad som gäller, sa Heberlein. En gång på universitetet i Lund var det en amerikan som inte följde med och fikade och det där störde sig övrig personal på, de störde sig så mycket att de skickade en representant till icke–kaffedrickaren för att fråga vad som är fel och förklara vad som gäller.

Jag ville bara visa mig ambitiös och fortsätta arbeta, sa amerikanen.
Sådana missförstånd kan det bli när man inte talar om Vad Som Gäller.
Som i alla religiösa väckelserörelser ser de nyfrälsta bara en sak.

Inför valet för fyra år sedan hade Moderaternas göteborgska valupptakt blott två av 30 seminariepunkter som berörde invandring:

• ”Från asylansökan till etablering”
• ”Gärna integration, och ännu mer interaktion!”

Två harmlösa rubriker, rena sömnpillren, och ett belägg för att Moderaterna den gången hade svårt att ta till sig problem som stora delar av Sverige talade om. Dåvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt kunde ju inte se några svårigheter eftersom Sverige har så mycket granskog där invandrare kan bosätta sig.

I år berör tolv av 53 seminarier direkt eller indirekt problem med invandring, till exempel:

• ”Effektivare återvändande”
• ”Uppvärdera det svenska medborgarskapet”
• ”Utan värderingar fungerar inte integrationen”

Före detta migrationsministern Tobias Billström, som fick bannor både av sin egen partiledare Reinfeldt och Socialdemokraternas Stefan Löfven när han talade om "volymer" i invandringen, alltså hur många Sverige ska ta emot, är i årets valupptakt den förlorade sonen som kommit tillbaka: Han var dragplåster på seminariet "effektivare återvändande" och satt längst fram bland honoratiores när Moderaternas ekonomisk–politiska talesperson Elisabeth Svantesson höll fredagens stora pep–talk för partiaktivisterna.

– Era värderingar hör inte hemma här! sa Svantesson om hederskulturen.

Applåder.

– Det är inte självklart att man ska få bidrag direkt man kommer till Sverige – tvärtom!

Försiktiga applåder som växte i styrka, växte och växte.

Så gick dagen mot sitt slut, i ordentlighetens tecken. Strax var det dags för mingel och buffé för alla karlar i blazer och chinos och för damerna som var mer oklart klädda, de var liksom försiktigt kommunalordentliga utan gemensamma kännetecken. Möjligen kan Elisabeth Svantessons moderatblåa kavaj, svarta slacks och pumps med stilettklackar tjäna som förebild.

Om det inte är för vågat.

Peter Kadhammar: En mycket märkvärdig man har lämnat scenen
Publisert: