5 anledningar varför höjd läskskatt är ett briljant beslut
På onsdagen meddelade Storbritanniens finansminister George Osborne att landet kommer att införa en ny skatt på läsk – där pengarna ska gå till att fördubbla anslagen till skolidrotten.
Nyheten gjorde mig nästan orimligt exalterad: det är ett alldeles briljant förslag. Jag kan inte komma på en enda nackdel. Är totalt frälst och helt okritisk.
Så här: Det finns en väldig massa forskning som pekar på hälsoriskerna med att dricka mycket läsk. För att nämna fem exempel:
1. Studier har visat att 10 till 40 procent av barn och ungdomar har frätskador på tänderna – i relation till att läskdrickandet fördubblats under de senaste 15 åren.
2. En normalviktig elvaåring måste jogga snabbt i 30 minuter för att förbränna 33 centiliter läsk.
3. En burk läsk om dagen ökar risken att drabbas av diabetes typ 2 med 22 procent.
4. Män som dricker en burk läsk om dagen löper 38 procent större risk att drabbas av prostatacancer.
5. Personer som dricker omkring fyra glas lightläsk om dagen har en tredjedels högre risk att drabbas av depression.
Dessvärre innebär inte alltid höjd skatt att konsumtionen går ner (vilket riskerar en viss ökning av antalet Lyxfällan-familjer) men det är ju här som det fina med beslutet kommer in – att pengarna ska öronmärkas till utökad och förbättrad skolidrott.
Du behöver inte älska gympa för att tycka att det är en bra grej: barn mår bra av fysisk aktivitet.
Personligen är jag långt ifrån ett hälsofreak men det är något med just läskdrickande som stör mig enormt. Speciellt det så kallade vardagsdrickandet där gratis vatten byts ut mot läsk. Jag har förståelse för läsk vid speciella tillfällen – jag faller ju själv dit ibland (fråga min sambo: varje gång vi äter snabbmat/går på bio beställer jag mineralvatten för att sen dricka upp halva hans cola).
Men trots att de flesta av oss är väl medvetna om nackdelarna så fortsätter läskdrickandet att öka – även bland små barn. Det skrämmer mig.
I den bästa av världar har därför det nya beslutet allt att vinna: minskad läskkonsumtion och/eller mer skolidrott. Så en sista fråga bara: när inför Sverige samma sak?