Eländet är bottenlöst - och värst för kvinnor och barn

Foto: Majoritet De två första månaderna i år har 55 procent av flyktingarna varit kvinnor och barn eller åldringar.
KOLUMNISTER

Det finns alltid någon längre ner på skalan. Bland flyktingarna är det kvinnor och barn. Tyvärr blir de allt fler.

Normalt brukar en tredje­del av de asylsökande vara kvinnor och barn. Men under de sista två månaderna förra året var 38 procent av dem som flydde till EU kvinnor med barn, ibland även med äldre släktingar.

De två första månaderna i år var de ännu fler, enligt färska siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. Mer än hälften, 55 procent, var kvinnor och barn eller åldringar.

Kvinnorna står längst ner på flyktingskalan. Det är inte ovanligt att de utnyttjas sexuellt av smugglarna som antingen våldtar dem eller kräver sex som en del av betalningen. Detsamma gäller gränsvakterna som kan kräva sex för att släppa dem över gränsen.

Det förekommer även uppgifter om att även UNHCR:s personal på flyktinglägren kräver sex, annars hotar de med repressalier. Övergreppen är vanligast i Kroatien, Grekland och Ungern.

Ett exempel för att belysa barbariet är en händelse som utspelade sig i Tyskland. Där krävde säkerhetspersonal sex av 22 irakiska kvinnor för att de skulle få kläder att skyla sig med på asylmottagningen.

Barnen är mer attraktiva för människohandel, trafficking, än deras mammor. De äter mindre, är lättare att transportera eftersom de väger mindre och är lättare att ha hand om eftersom de oftast inte förstår vad som händer.

EU har antagit ett asylpaket som noggrant specificerar hur flyktingmottagandet ska organiseras. Men enligt Cecilia Wikström, ledamot av EU-parlamentet (L), följer inget land det.

Högt upp på priolistan står separata toaletter och duschar för kvinnor och för män. De illa upplysta utrymmena gör övergreppen på kvinnorna mindre lätta att upptäcka. Exempelvis slutade irakiska kvinnor i ett läger i Serbien att äta för att de inte vågade gå på toaletten.

Det krävs också barnvakter. När mammorna intervjuas av mottagningspersonalen är det inte säkert att de vill berätta allt de utsatts för under resan medan barnen lyssnar.

Den mottagande personalen bör också vara kvinnor, annars är det inte säkert att flyktingkvinnan vill eller törs öppna munnen.

Kvinnlig vårdpersonal gör det lättare för de kvinnliga asyl­sökande att söka vård. I Spanien får flyktingkvinnan allra först träffa en kvinnlig läkare som officiell representant för det nya landet. Inte en manlig polis i uniform. Det förenklade hela mottagandet.

Flyktingkatastrofen är bottenlös i sitt ofattbara elände. Och värst är den för kvinnorna och barnen.

1 av 5

5 saker att hålla koll på i veckan

Är de mäktigast?

I slutet av veckan presenterar TCO listan med framtidens 99 mäktigaste personer. Man kan misstänka att riksdagsledamoten Maria Ferm (MP), entreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och förra SSU-ordföranden Ellinor Eriksson finns med. Och en massa andra tjejer.

Ännu ett försök

Löfven och de andra regeringscheferna i EU träffas på torsdag för tredje gången på en månad i Bryssel för att hantera flyktingkrisen. Hittills har det inte varit så svårt att enas, däremot har nästan alla struntat i besluten, bland annat om att omfördela flyktingar mellan länderna.

Ett svart jubileum

På tisdag är det fem år sedan inbördeskriget i Syrien inleddes och än syns inga som helst tecken på fred. Konflikten kan hittills summeras i minst 220 000 döda, 7,6 miljoner internflyktingar och fyra miljoner som flytt till andra länder. Allt enligt den norska organisationen Globalis.

Omvända världen

Massmördaren Anders Behring Breivik har stämt norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna. Rättegången inleds på tisdag i gympasalen på fängelset Skien där han hålls i förvar. Hela grejen är ju galen, vem har kränkt mänskliga rättigheter mer än Breivik? Inte så många.

Drag under galoscherna?

Socialdemokraterna avslutar i dag sin första konferens någonsin för kommunala företrädare. Partisekreterare Carin Jämtin sätter punkt för mötet som är ett led i att skapa nya mål för S-politiken. Men den som väntar sig ett riktigt drag under galoscherna blir nog besviken.

Dagens citat

Det finns ingen organisation där man får kliva in och säga: Jag tar bara de goda grejerna, de svåra får någon annan sköta.

ARTIKELN HANDLAR OM