Domen: Löfven är tråkig

KOLUMNISTER

Nya siffror visar hur väljarna ser på Stefan Löfven: Tråkig – men ärlig

1 av 3

Statsminister Stefan Löfven är varken statsmannamässig, inspirerande eller förtroendegivande.

Däremot tycker ganska många väljare att han verkar ärlig.

Aftonbladet/Inizio bad svenska folket säga om de tycker att en rad olika egenskaper passar bra eller dåligt i en beskrivning av statsministern och S-ledaren Stefan Löfven som i dag håller tal på Socialdemokraternas kommundagar i Örebro.

Resultatet är mycket nedslående för Löfven. Han uppfattas inte alls som en stark, tydlig och inspirerande ledare.

Tvärtom tycker svenska folket att han är tråkig, otydlig och föga statsmannamässig.

Det är egentligen bara en positiv egenskap som  ganska många väljare tycker att Löfven besitter - ärlighet.

38 procent tycker att ärlig är ett ord som i ganska eller mycket hög utsträckning beskriver statsministern. Men ännu fler, 41 procent, anser att det i ganska eller mycket låg utsträckning passar in på honom.

Det var alltså den någorlunda goda nyheten. Nu kommer de dåliga.

Problem för Löfven

Mellan 57 och 68 procent av väljarna tycker i ganska eller mycket låg utsträckning att ord som tydlig, humoristisk, förtroendeingivande, inspirerande eller statsmannamässig beskriver statsminister Stefan Löfven.

Mer än hälften av väljarna tycker alltså att han varken är tydlig, förtroendeingivande eller statsmannamässig, viktiga egenskaper för en statsminister.

Sex av tio tycker inte att han lever upp till epitetet statsman. Lika många tycker varken att statsministern är tydlig eller inger förtroende.

Är det här ett problem för Löfven? Självfallet.

Väljarna vill, även om de inte sympatiserar med hans politik, vara stolta över satsministern, känna att han kan sitt jobb.

Men mer än dubbelt så många tycker att ordet statsmannamässig inte beskriver Stefan Löfven än dem som tycker att det gör det.

Väljarna inte nöjda

Att Löfven inte uppfattas som tydlig av tre gånger så många som tycker att han är tydlig är också ett problem.

Om man inte förstår vad statsministern säger misslyckas han ju med huvuduppgiften, att få fram sitt budskap.

Det är också bra för den allmänna tilliten i samhället om många har förtroende för statsministern.

Men mer än dubbelt så många tycker inte att förtroendeingivande är ett ord som passar för att beskriva Löfven än som gör det.

Löfven kan dock delvis trösta sig med att de egna väljarna har betydligt högre uppfattning om honom som ledare än väljarkollektivet som helhet. 75 procent av S-väljarna tycker att han är ärlig och 60 procent att han är statsmannamässig.

Men inte heller de är så nöjda med tydligheten. Bara 32 procent tycker att ordet tydlig i ganska eller mycket hög utsträckning beskriver Stefan Löfven.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM