Mejla

Anders Westgårdh

Palmspanarna löste trädgåtan i Ucklum

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Svenska kommuner agerar alltmer desperat i sina försök att ”sätta kommunen på kartan”. Ytterst sällan sker det genom att man gör något bra på riktigt, som till exempel att bli världsbäst på äldrevård, satsa på noll procents ungdomsarbetslöshet eller skolor där kidsen både trivs och lär.

Nej, för det mesta blir det fåntrattiga åtgärder som mest tycks handla om att hamna i Guinness rekordbok.

Senast ut är Stenungsund, en kustkommun i södra Bohuslän några mil norr om Göteborg.

Visuellt besudlad av oljeraffinaderier och kemiskt jox, sönderrenoverad av åttiotalets värsta arkitekter men med ett superfint läge på tröskeln till västerhavet.

Av någon anledning – som jag hoppas är under utredning – valde kommunen tidigare i sommar att plantera tre stycken palmer i den så kallade Munkerödsrondellen.

Hur man tänkte är oklart (men förhoppningsvis under utredning). Palmen är ju som alla vet en växt som huvudsakligen hör hemma på varma breddgrader.

Den gör sig fint i Palma de Mallorca, pryder croisetten i både Cannes och Nice och är det självklara klätterträdet i Karibien.

Palmen är en ingen svensk växt. Men den är symbolisk, och antagligen är det längs de tankebanorna som Stenungsunds beslutsfattare strövat när man kommit fram till beslutet att plantera tre palmer i en rondell där en martall, ett blåbärsris eller en plywoodsnickrad hund hade varit tusen gånger mer naturligt.

Palmen är ett trevligt inslag i stadsbilden, säger samhällsbyggnadschef Maria Sigroth i Stenungsund och slår därmed huvudet på spiken.

Stenungsund är nämligen den typen av samhälle som vill vara lite finare än man har täckning för.

Därför har glasarkitekturen fått utradera det ursprungliga, och därför planterar man hellre glamorösa palmer än naturligt närvarande växter.

Nu kommer det roliga. En morgon vaknade Stenungsund och fann att en av de tre palmerna försvunnit. Endast en sorglig grop återstod. Palmspanarna kopplades in för att söka den stulna växten, som efter en stund återfanns planterad i en helt annan rondell. Det var i samhället Ucklum, som rimmar på rectum och mycket riktigt är ett slags bakdel av fina kommunen Stenungsund.

Sedan palmen flyttats tillbaka till Munkerödsrondellen återstår en skylt i Ucklum med den bittra texten: ”Varför har Ucklum ingen palm?”

Det är en befogad fråga i den kommunala rätt­visans namn, Sverige anno 2012.

Om Stenungsund har palmer ska väl alla ha palmer?

Fulsvenskarna

Genom sändningarna från OS blottläggs våra svenska nationaldrag inför miljoner tittare. Från nationell själv­överskattning till mesig självömkan, från uppgivenhet på förhand till medial mass­psykos och mästerskap i bortförklaringar. Det som har störst inverkan på bilden av Sverige måste ändå vara de officiella kläderna, designade av en kines och i absolut världsklass. Fulare finns inte.

Fin-Brucen

Springsteen var fantastisk på Ullevi. Men medan recensionerna var lövtunna och grunda som vattenpölar slog övrig medierapportering rekord i overkill. Som livslång medlem i fancluben tog man sig för pannan inför den absurda publiceringen av minsta steg som togs av mannen som i Sverige kan gå på vatten.

Av: 

Anders Westgårdh

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Westgårdh