Mejla

Aftonbladet

Vår Hitler kommer från svampskogen

KOLUMNISTER

En tidig morgon talas det om Danmark i radion. De har mycket vindkraft, de där danskarna, det erkänner alla inblandade. Å andra sidan är det som inte är vindkraft mestadels fossila bränslen. Kol, olja och gas i en fasansfullt klimatkatastrofal förening, nickar ­radiorösterna i samförstånd.

Och med viss stolthet, för underförstått är att Sverige nog är bättre ändå, trots att det inte finns så mycket vindkraft här.

Ordet ”kärnkraft” nämns inte, för säkerhets skull.

Sedan faller den verkliga domen. Danmark, sägs det med näst intill förundrat eftertryck, har ingen vildmark. Ingen alls. Noll. Allt är upp­odlat, bebyggt, ansat och fixat. Vad som i andra sammanhang kallas ­kulturlandskap.

Inget så positivt klingande ord ­ här, bara några kommentarer om de enorma mängder svinskit danskarna har att hantera. Och den kvardröjande, sorgset mästrande huvudskakningen:

Ingen vildmark. Ajajaj.

En annan morgon, samma radio.

Några svenska forskare berättar att de kommit fram till att skogen har en helande verkan. Folk som gått in i väggen, bränt ut sig, kört för fulla spett rakt in i kaklet, återhämtar sig mätbart snabbare om de skickas ut i skogen.

En kvinna med rötter i Bagdad berättar att skogen varit viktig för henne.­ I Irak var skogen hotfull, full av farlig­heter. Och då menar hon riktiga farlig­heter, som landminor. Inte skogsrån och troll.

I Sverige lärde hon sig att i stället hämta styrka i skogen. Där har hon kunnat bearbeta att hennes son dog ung.

Det är en rörande historia, om man bara lyssnar på kvinnan. Det är den beskäftiga inramningen som är svår att stå ut med. Den Bror Duktig-­doserande grundidén om svenskarnas hälsosamma och unika förhållande till skogen. Så ursprungligt äkta och samtidigt så fördomsfritt modernt. En gåva till all världens utlänningar.

Hade Saddam bara fått pröva på att plocka svamp, hade han kanske blivit snäll som en vanlig svensk.

Det finns de som ligger vakna om nätterna av oro när det viftats med svenska flaggor efter något sport­evenemang. Jag är inte en av dem. Jag blir inte ens utom mig av indignation när statsministern använder begreppet ”etniska svenskar”.

Men om det finns något i svensk­heten som skrämmer mig, så är det romantiseringen av skogen, hyllandet av vildmarken.

Det är inte alls friskt och fräscht. Det är ­något dunkelt, osmält och överlägset med alltihop.

Får vi någonsin en egen liten Hitler i det här landet, kommer han att kliva ut ur skogen med en korg kanta­reller i handen.

Dagens fakta

I Teutoburgerskogen i nordvästra Tyskland ut­plånades år 9 tre romerska legioner, enligt vissa uppskattningar 30 000 man, av germaner under ledning av Arminius. Förlusten bidrog till att hejda den romerska expansionen österut.

Dagens byggnad

Villa Muramaris, Gotland, byggdes med början 1915 av Ellen Roosval von Hallwyl, dotter till Wilhelmina von Hallwyl vars Hallwylska ­palats i Stockholm i dag är ett museum. Muramaris ­kombinerar italiensk renässans med gotländsk tradition och var en tillflyktsort för ­Ellen Roosval von Hallwyl ­efter det att hon skilt sig och gift om sig med sin sons informator, Johnny Roosval.

Av: 

Aftonbladet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius