Mejla

Lena Mellin

Varför ilskan, Säpo?

KOLUMNISTER

Egentligen är det här en historia med ett lyckligt slut.

Mannen som ville mörda Filippa Reinfeldt sitter bakom lås och bom.

Men säkerhetspolisen är uppbragd. Varför då?

Det ska sägas först som sist. Det som står i tidningen ska vara korrekt. I Aftonbladet i går fanns flera fel i artiklarna om mannen som ville mörda statsministerns fru, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m).

Men i ett pressmeddelande korrigerar Säpo inte bara felaktigheterna. De påstår också att ”detta inte är ett ovanligt ärende”.

Ingen vanlighet

Det faller på sin egen orimlighet. Det kan inte tillhöra vanligheterna att en person omhändertas för psykiatrisk tvångsvård sedan han avslöjat att han tänker mörda statsministerns hustru.

Att personen av flera läkare på flera olika vårdinrättningar dessutom bedöms som aggressiv, att det föreligger ”stor risk för skada på annan person”, kan inte heller inträffa dagligen och stundligen.

Borde vara själaglad

Vi talar nämligen inte om en vanlig lallare. Vi talar om en person som säger att han tidigare haft för dåligt självförtroende för att döda. Men som nu fått den nödvändiga självsäkerheten och är utvald. Han ska skipa rättvisa.

Säpos uppbragdhet blir i ljuset av läkarjournalerna lite märklig. I själva verket borde säkerhetspolisen vara själaglad.

De hot som den är satt att avvärja är undanröjda. Inte ett hår kröktes på Filippa Reinfeldts huvud. Den potentielle mördaren sitter inlåst. Allt har fungerat som det ska.

Säpos tjurrusning har drag av att anfall kan vara bästa försvar. Redan den 3 november tog en läkare det ovanliga beslutet att häva patientsekretessen och för Säpo berätta om 42-åringens mordplaner.

I onsdags, elva dagar senare, talade utredare från Säpo med mannen. Kan det vara orsaken till polisens starka reaktion?

Före mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 var det i stort sett bara terrorister och extremister som betraktades som farliga av Säpo. Det var en felbedömning.

Det kan det ha varit att vänta med att träffa mannen som ville mörda Filippa Reinfeldt också. Även om historien av allt att döma fått ett lyckligt slut.

Rättelse

I artiklarna om mordplanerna mot Filippa Reinfeldt i går hade vi uppgifter som var felaktiga.

Mannen var inte anhållen utan tvångsomhändertagen och det hade inte genomförts någon husrannsakan i hans bostad.

Aftonbladet beklagar de felaktiga uppgifterna.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin