Killar vill helst ha ”penetrationssex”

KOLUMNISTER

Ibland undrar man om tonåringar har tid med annat än att svara på frågor om sitt sexliv, ställda av folkhälsoinstitut, kvällstidningar och andra professionella snuskhumrar. Och SOM kidsen är öppenhjärtiga. Och så NATURLIGA de är. Det är liksom: Ibland är man törstig, då dricker man. Ibland är man kåt, då pippar man. Ibland dricker man vatten, ibland coca-cola. Ibland kör man på där fram, ibland kör man på där bak. Ibland dricker man med en person, ibland med flera. Ibland pippar man ...

Ja, ni hajar.

Och i generationerna ovanför både muttras och kvittras det. Muttret är oroligt – könssjukdomar och grupptryck och känslokyla – med en underton av avundsjuka. Så enkelt var det minsann inte för oss. Kvittret är progressivt, frejdigt och tillåtande: ÄNTLIGEN har det blivit NATURLIGT att UTFORSKA sin sexualitet på LIKA VILLKOR. Inget av det där mossiga uppvaktandet från killar och hålla på sig från tjejer.

Fast det intressanta med både muttrarna och kvittrarna är att de verkligen tror på vad kidsen säger. De tror, på allvar, att hela det komplicerade parningsspelet, efter tusentals år, plötsligt är nedlagt. Inte att det förändrats, stöpts om, klätts i nya ord. Utan att det försvunnit. Att allt blivit NATURLIGT.

Häromdagen gick jag förbi en parkbänk. På den satt en tanig tonårskille i fjunig skepparkrans och Afa-svart. Bredvid honom satt en tvättbjörnsögd, trulig tonårstjej med ett par ringar i underläppen. Unga, fria själar, alltså. Sin generations, enligt uppgift, ormgropande spjutspets. Killen blängde vädjande på tjejen, som uttråkat stirrade på sina kängor. Och medan min ledbrutna medelålderslekamen hasade förbi hann den höra detta:

Kille: Jag är väldigt intresserad av förspel ...

Tjej: Mm

Kille: Jag menar, killar är ju vanligtvis ... eller SOM JAG HAR HÖRT är killar mest intresserade av penetrationssex ...

Tjej: Mm

Kille: ... som män, alltså.

Tjej: Mm

Man fattade ju ungefär vad killen hade tänkt sig. Och man fattade ju ungefär vad tjejen inte hade tänkt sig. Och man kände ju igen sig.

Eller, förresten: som jag minns det brukade ett blandband och en flaska Beyaz räcka för att komma någonstans. Nu krävs tydligen 20 poäng i genusteori och begrepp som ”penetrationssex”.

Det måste vara jobbigt att plugga in all teori som krävs för att vara ”naturlig”.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM