Fantasi blir verklighet när vi får tro på den

Publicerad:
Uppdaterad:

Många tror på slagrutan. Ändå har denna tro undersökts systematiskt och resultatet är entydigt: det är bara gammal folktro. Om personer med och utan slagrutor går omkring på ett område visar det sig att linjer där de gått löper huller om buller. Resultatet blir slumpartat, det finns vatten här och där.

Inte nog med det. De som tror på sådant kan berätta om hur de fann vatten men de är inte ett dyft intresserade av misslyckanden, än mindre av väl genomförda vetenskapliga undersökningar.

I en nyutkommen bok, Vetenskap eller villfarelse (utgiven av Jesper Jerkert och Sven Ove Hansson) går forskare igenom ovetenskapligt nonsens. Det gäller till exempel gång på glödande kol, evighetsmaskiner, kvacksalveri, astrologi med tillhörande horoskop, parapsykologi, spådomar, heliga geometriska figurer och fantastiska idéer om utomjordingar och flygande tefat.

De gör en behjärtansvärd insats för folkbildning men de befinner sig i en uppförsbacke.

För någon tid sedan kom en bok om Mumbo-jumbo på svenska. Francis Wheen, som har sinne för komik, berättar om olika slags anti-intellektuell soppa som även till synes förnuftigt folk tror på och en del tjänar på.

Det gemensamma för dessa företeelser är att många människor tror på vad de vill tro på även om deras föreställningar har granskats systematiskt och visats vara ogrundade eller falska.

När man kollat fjärrskådare och parapsykologer visar det sig att de troende noterar lyckträffarna och nonchalerar motexemplen. Normal statistisk sannolikhet gäller helt enkelt.

Varför vill så många bli bedragna?

Fenomenet är inte begränsat till personer med låg utbildning. Böcker med mumbo-jumbo och skräpvetenskap säljs i miljonupplagor världen runt. Det gäller inte minst banaliteter om ledarskap och dylikt som saluförs till direktörer och predikas av självutnämnda filosofer med fantasiarvoden vid fashionabla seminarier.

"Gud vill att du ska bli rik" är en storsäljande bok om "positiv psykologi". Liknande succé gör böcker om livsstilar och om hur vi blir lyckliga och glada. Författarna, ibland indier utklädda till heliga män, tjänar miljoner på en publik som tycks tro på vad som är angenämt att tro på.

Fallet med "kreationismen" är klassiskt. Den lär att människor och hela världsalltet, skapades plötsligt, så som det berättas i gamla orientaliska skrifter, till exempel i bibeln. Årtal anges ibland, till exempel till ungefär 6000 år före Kristus.

När en sådan legend vederläggs av vetenskapen blir svaret att vi har rätt att välja, som om det rörde sig om jämförbara teorier.

Vetenskap ifrågasätts ofta av dem som vill tro på omhuldade föreställningar. Ibland sägs att jag har rätt att tro på vad jag vill eftersom vetenskapsmän jämt är o-eniga. Det är ett missförstånd: vetenskapen går framåt just därför att olika teorier konfronteras med varandra och de ska vara utformade så att det går att framgångsrikt diskutera fakta och logik.

Forskare är inte tvärsäkra, det är däremot de som tror på vidskepelse och ogrundade påståenden.

Så här skrev Bertrand Russell: "Vetenskapen har vid en viss tidpunkt aldrig fullkomligt rätt men den har sällan helt fel. Den har som regel bättre chanser att få rätt än ovetenskapliga teorier. Det är därför rationellt att acceptera vetenskapliga teser hypotetiskt."

Men fantasier är kanske roligare än skepsis. Det finns, sa en annan filosof, inga garantier för att sanningen är intressant.

Jag trodde att världssuccén da Vinci-koden var fiktion, som en medeltida riddarroman. Men sedan hörde jag dess författare påstå att det rörde sig om historiska fakta, en absurditet som ingen seriös historiker tar på allvar. Det gör däremot många läsare.

Det är förvisso inte fel att glädjas åt myter, sagor, religiösa föreställningar, mystik och poetiska mästerverk från äldre tider. Men det är något annat än fakta.

Medier lanserar gärna föregivet sensationella absurditeter som går hem hos publiken och därför också hos dem som köper reklam. Ack ja, det är marknadsekonomi.

Men jag förstår inte varför så många så gärna vill tro på påståenden som det inte finns några skäl för.Böcker med mumbo-jumbo och skräpvetenskap säljs i miljonupplagor världen runt.

Gunnar Fredriksson

Publicerad: