Frasse Levinsson

Ulf Kristersson sprider fake news om Einár

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nils Grönberg, mer känd som Einár, sköts ihjäl i Hammarby sjöstad den 21 oktober.
Nils Grönberg, mer känd som Einár, sköts ihjäl i Hammarby sjöstad den 21 oktober.

När Ulf Kristersson skulle visa musklerna efter mordet på Einár gjorde han ett kritiserat uttalande. 

– Lägger man ihop det här mordet med de senaste månadernas skjutningar och mord, så kan man säga att det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden, där helt vanliga familjer bor, det skapar en extrem otrygghet, sa Moderaternas partiledare.

Citatet kan tolkas som att det krävdes en skottlossning i kritvita Hammarby sjöstad, där medelinkomsten är 52 349 kronor, för att Ulf Kristersson skulle drabbas av insikten att ”vanliga familjer” numera är hotade av gängvåldet. Moderaternas presschef Niklas Gillström hävdar att det inte var så Kristersson menade. Låt oss hoppas att det är sant.

Men i lördags gjorde Ulf Kristersson ett uttalande som inte kan bortförklaras med bristfällig formuleringskonst, och som märkligt nog har förbisetts av pressen. När Kristersson talade på Moderaternas partistämma i Helsingborg påstod han nämligen att Einár bestämt sig för att vittna mot sina kidnappare.
– Einár kidnappades förra året, men ville inte medverka i rättegången. Nu skulle han vittna i hovrätten, men mördarna hann före. Och signalen till människor som utsatts för brott, eller bevittnat brott, är ju helt förfärlig: du vittnar på egen risk, sa Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson på Moderaternas partistämma i Helsingborg i helgen.
Ulf Kristersson på Moderaternas partistämma i Helsingborg i helgen.

Bekymret med det Kristersson säger är att det inte är sant. Man behöver inte lyssna på många Einár-låtar för att förstå att det var en hederssak för honom att inte samarbeta med polisen. I ”Unge med extra energi” rappar han till exempel om kidnappningen: ”Om man klarar nåt sånt där är man långt ifrån en fjant/Jag står ändå kvar, jag är lejon, du är lamm/Du skulle ringt till snuten så fort du fick en chans”.

Även om man inte kan begära att Ulf Kristersson skulle ha förkovrat sig i Einárs digra låtkatalog mellan mordnatten och partistämman, kan man kanske förvänta sig att han ska följa bevakningen av frågan han går till val på. Dagen före Ulf Kristersson slog fast att Einár skulle vittna i hovrätten sa rapparens advokat Rodney Humphreys till Sveriges Radio att Einár inte hade några sådana planer. För Einár hade det varit förnedrande om uppgifterna att han ville vittna fick fäste. Man kan tycka vad man vill om att det förhöll sig på det viset, men kanske vore det idé för Ulf Kristersson att försöka förstå världen han vill förändra.

Publisert:

LÄS VIDARE