Oisín Cantwell

Ska dessa nazister verkligen få demonstrera?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG. Vid Scandinavium, den klassiska ishockeyarenan, skulle nazisterna inleda sin parad.

Polishästar stampade otåligt och på andra sidan kravallstaketen sjöng motdemonstranter och försökte sig på ett och annat meningslöst försök att bryta igenom.

Stämningen blev mer och mer absurd.

Polisen hade utnyttjat paragraf 24 i polislagen till att med hänvisning till risk för allvarliga störningar av ordningen spärra av området varifrån nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skulle inleda sin demonstration.

I praktiken skapades ett område som påminner om de mixade zoner som inrättas i samband med stora idrottsevenemang för att journalister ska kunna intervjua sportens män och kvinnor: Reportrar och fotografer från diverse länder släpptes närmare demonstrationen än vad allmänheten i övrigt tilläts.

Klockan 12 var det sagt att högerextremisterna fick träffas här vid Sten Sturegatan, men då klockan slog 12 hade de ännu inte rört sig en meter från den improviserade samlingsplats de sammanstrålade vid.

En helikopter hovrade i luften, polishästar bajsade och på tvärgatorna trängdes motdemonstranter. Unga, medelålders par, äldre, de verkade vara tusentals.

I min mobil kom uppdateringar. NMR har börjat röra sig ... Våldsam sammandrabbning mellan poliser och motdemonstranter ... Fem personer gripna på Fabriksgatan ...

Men det var hela tiden någon annanstans. Vid Scandinavium var det lugnt. Klockan 12.20 försökte visserligen några motdemonstranter ta sig förbi kravallstaketen, ett knallslott slängdes, men polisen jagade snabbt bort dem.

Ska dessa nazister verkligen få demonstrera?

Naturligtvis inte, anser delar av vänstern. Självfallet ska NMR ha samma grundläggande rättigheter som alla andra, tycker delar av högern.

Båda sidorna gör det lätt för sig.

Detta är snårig terräng. Sverige har ett folkrättsligt åtagande i enlighet med FN:s rasdiskrimineringskonvention. De grundläggande fri- och rättigheterna, däribland demonstrationsfriheten, regleras i grundlagar och Europakonvention. Därtill ska hänsyn tas till brottsbalk och ordningslag.

Mindre rörigt blir det inte av att politiker av olika kulörter, med sedvanligt behov av att visa handlingskraft, har gjort utspel om hur situationen ska hanteras. Ordningslagen behöver stärkas! Hets mot folkgrupp-bestämmelsen måste förtydligas! Kriminalisera nazism!

Här kommer mina 50 öre. Nazister bör få demonstrera. En yttrandefrihet som inte accepterar vedervärdiga åsikter är inte mycket till yttrandefrihet.

Med det sagt är jag alls inte säker på att det ska få vara tillåtet för NMR att demonstrera på det sätt som skedde i dag.

Intressant i sammanhanget är ett prejudikat från Högsta domstolen 1996. Juristerna på Riddarhustorget kom då fram till att bärande av även mindre kända symboler från nationalsocialismens 1930-tal kunde utgöra hets mot folkgrupp.

Drygt 21 år har gått sedan saken prövades och sedan dess har en hel del hänt. Dagens nassar håller sig inte med samma uttryck som gårdagens.

Tyrrunan, NMR:s symbol, kvadraten som pekar uppåt, har en historia. Den bars av Adolf Hitlers närmaste män och visade att de gått den beryktade Reichführerschule, en läroanstalt för massmord.

Efter genomgången undervisning i rasteori, militärträning och nazismens ideologiska grund fick nazisterna sy fast tyrrunan på vänster arm, strax ovanför armbindeln med hakkorset.

I ett sammanhang där personer ur en nazistisk organisation demonstrerar och skriker slagord kan denna ökända symbol mycket väl utgöra hets mot folkgrupp.

Men för att få klarhet måste saken prövas. Det är därför utmärkt att polisen nu gör en anmälan om hets mot folkgrupp.

Låt oss vänta med att börja pilla i paragraferna innan vi vet om befintlig lagstiftning är tillräcklig eller ej.

30 personer gripna ... En polis lindrigt skadad ... NMR vägrar följa anvisad väg ...

Minut lades till minut och det blev mer alltmer uppenbart att nazisterna aldrig ens skulle komma till tilltänkt startpunkt. Otur för den delen av presskåren som satsat på just denna plats, inte minst med tanke på att avspärrningarna gjorde det hopplöst att ta sig till platserna för striderna.

Så journalisterna började göra det som journalister alltid gör då det inte finns något att berätta om. De intervjuade varandra. Jag fick svara på frågor från franska och danska reportrar.

På polisens hemsida går det att få en överblick. Vid 17-tiden var de flesta avspärrningarna borttagna. Nazisterna tröttnade på att stå och stampa på en och samma fläck, omringade av poliser, och började lomma iväg.

Minst 50 personer greps eller omhändertogs under dagen. Såväl medlemmar i NMR som figurer inom våldsvänstern finns bland dem. Misstankar om brott, däribland våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel.

Mellan 400 och 700 nazister, uppgifterna varierar. 1 000 poliser, som såvitt jag förstår gjorde ett bra jobb. Omkring 10 000 motdemonstranter. En avspärrad stad.

Det kunde ha gått lugnare till. Det kunde framförallt ha gått väldigt mycket våldsammare till.

Publisert: