Mejla

Lena Mellin

Centern vill inte ens ha en M-statsminister

1 av 2

MALMÖ. Centern är Alliansen mest tveksamma parti.

Nästan hälften vill inte ens ha blivande M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio bevisar än en gång att Alliansen håller på att falla samman i två hälfter. I den ena ingår Moderaterna och Kristdemokraterna, i den andra Centern och Liberalerna.

Centern, det enda av Alliansens partier som har medvind just nu, är det parti vars sympatisörer är mest tveksamt till det 14 år gamla samarbetet mellan de borgerliga partierna.

Nästan var tredje centerväljare, 31 procent, tycker inte att det är särskilt viktigt att Alliansen går fram som ett gemensamt regeringsalternativ. Genomsnittet bland alliansväljarna är 22 procent.

Ännu mer kallsinniga är Centerns väljare till att den blivande Moderatledaren Ulf Kristersson, som väljs på söndag, som statsminister. 48 procent ser hellre att Stefan Löfven (S) sitter kvar i Rosenbad eller vill ha någon helt annan på statsministerposten, förmodligen Annie Lööf.

Förklaringen till den gröna kylan till Alliansen och Kristersson kan vara Centerns framgångar i opinionen. Men även om omkring 15 - 16 procent säger sig vilja lägga sin röst på det borgerliga miljöpartiet så räcker det inte för att bilda regering. De måste samarbeta med flera partier för att bli regeringsfähiga.

Det var inte minst Annie Lööf tydlig med under partistämmans första dag. Hon slog då fast att Centern kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister efter valet, oavsett utgången.

En annan tänkbar förklaring är politiken. Centerns väljare ligger till vänster om både Moderaterna och Kristdemokraterna och det kan helt enkelt tycka att sällskapet inte passar.

Om Alliansen blir större än de tre rödgröna partierna vill Lööf ha en Alliansregering ledd av Ulf Kristersson. Om Alliansen blir mindre kommer Lööf inte att släppa fram den nuvarande regeringskoalitionen. Då tänker sig Annie Lööf någon form av blocköverskridande samarbete.

Men här har hon alltså överraskande många av sina egna väljare emot sig.

Näst mest kallsinniga till Alliansen som regeringsalternativ är Liberalernas väljare. 44 procent vill inte ha Kristersson som statsminister, nio procent föredrar att Stefan Löfven sitter kvar.

För 32 procent är det inte särskilt eller alls viktigt att Alliansen går fram som ett samlat regeringsalternativ i valet nästa år.

I Liberalernas fall är det svårt att se att det finns någon annan förklaring än den politiska. De frisinnande liberalerna tycker sannolikt att M och KD är för hårda, kalla och inhumana.

Alliansens stöttepelare finns bland M och KD:s väljare. För 80 procent av dem är det mycket eller ganska viktigt att Alliansen går till val tillsammans. 85 respektive 79 procent vill se Ulf Kristersson bakom skrivbordet i Rosenbad.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 095 personer över 18 år som röstar på något av Allianspartierna intervjuades via webben mellan 25 och 27 september 2017.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM