Åsynen av en vegetarian triggar folk till vansinne

Foto: TT
Vegetarisk rätt.
KOLUMNISTER

När alla talar om no go-zoner hemlighålls en.

Det här tar emot att skriva. Jag undviker konflikter till den grad att jag hellre firar nyår ensam än att riskera en debatt om Pippi Långstrumps pappas cv.

Men äta bör man. Så ibland hamnar jag där ändå, bland människor. Och trots att jag viskar min beställning blir jag självlysande, radioaktiv.

Jag har gått in i no go-zonen. Jag har äntrat grönsakslandet.

En paneldiskussion inleds. Sällskapet redogör sina kostvanor: En var vegetarian sommaren 1999, men saknade kött för mycket. En annan äter bara vilt. En tredje säger till mig att jag går emot naturen eftersom människan har ätit djur sedan stenåldern.

Själv har jag inte sagt halv sju. Jag har beställt en stackars bönburgare.

Alla vegetarianer bär på samma berättelser. Vår blotta uppenbarelse triggar folk till vansinne.

Vi säger inget, men anklagas likväl för djurrättsaktivism, barnmisshandel och medlemskap i Grön Ungdom.

Till slut, Godwins lag: Hitler var vegetarian.

Vi är farliga, så är det. Snart kommer Gävle förbjuda vegansk mat i skolan. Valfriheten har sina gränser, även i en kommun som styrs av Moderaterna.

I resten av landet knorras det kring halalslakt i barnbespisningen. Ingen har kläckt idén att erbjuda vegetariskt till den som avstår fläsk. Eller till alla.

Ska vi hålla FN:s så kallade tvågradersmål och eventuellt rädda planeten beräknas maten stå för 50 procent av alla tillåtna utsläpp år 2050.

På de internationella klimatmötena talas det om flygplan och bilar och industrier. Ingen med minsta överlevnadsinstinkt nämner köttet. Ingen vill, eftersom de då också måste ändra sina vanor. Ingen vågar, trots att mänsklighetens framtid står på spel.

Det vore politiskt självmord. Det vet alla stackare som har haft mage att föreslå köttskatt, eller ens en vegetarisk skollunch
i veckan.

Kränkta köttätare kan inte tämjas.


Personligen duckar jag för debatten. Allt jag vill är att leva lyckligt i min no go-zon. Dels på grund av min konflikträdsla, dels för att jag anser att människor själva ska få välja.

Därför har jag en fråga till alla kränkta köttätare: Varför får vegetarianer inte göra det?

ARTIKELN HANDLAR OM