Lena Mellin

Tjafset om kärnkraften är onödigt och dumt

Nästa reaktor stängs nästa år – och vi överlever det också

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det tjafs, jag kan inte kalla det annat än så, om kärnkraften som brutit ut är obegriplig.

Epoken närmar sig obönhörligt sitt slut. Utan att alla verkar förstå det.

Klockan nio i morse började avstängningen av den andra reaktorn i kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg.

Det har varit bestämt sedan 2015 vilket inte hindrar att det fem i tolv, eller snarare fem över tolv, utbrutit en obegriplig politisk strid om kärnkraften.

Strax före jul slog Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna följe med Sverigedemokraterna i riksdagen och sade att de ville att driften i samtliga aggregat i Ringhals ska fortsatta.

Det har senare specificerats av M-ledaren Ulf Kristersson till att han vill ge Ringhals nya ägardirektiv som säger att driften i samtliga fyra reaktorer ska fortsätta. Han vill få med sig kamraterna i L, KD och SD på den linjen.

Lycka till, säger jag. Kristerssons inställning är konstig på mer än ett sätt men det allra märkligaste är att han inte tycks tro på den fria företagsamheten längre.

– Inget land runt hela jorden lägger ut den samlade energipolitiken på privata företag utan en politisk uppfattning om vad man bör göra, sade han för drygt en vecka sedan till Sveriges radio.

Vi tar det från början. 1980 folkomröstade Sverige om kärnkraftens framtid. Resultatet var svårtytt eftersom inget av de tre alternativen fick majoritet.

Senare beslutade riksdagen att den svenska kärnkraftsepoken skulle vara slut 2010. Då skulle alla tolv reaktorer vara avstängda.

Beslutet har ändrats och nu finns inte längre något definitivt ”dödsdatum”.

I morse, innan Ringhals 2:s tioåriga avstängningsperiod inleddes, hade fyra aggregat redan stängts, de båda i Barsebäck och två i Oskarshamn. Just nu finns sju reaktorer i drift.

Åter till Moderatledaren som vet bättre än Ringhals ledning och ägare. Den 15 oktober 2015 höll företaget en extra bolagsstämma och fattade beslut om att stänga tvåan i år och ettan i slutet av nästa år.

Ulf Kristersson menar att förutsättningarna sedan dess har ändrats. Ja, möjligen till det bättre då exempelvis effektskatten på kärnkraft avskaffades för ett par år sedan.

Det är inte så at kärnkraft är förbjuden i Sverige, inte alls. 2011 kom den dåvarande alliansregeringen överens om att man till och med fick bygga ny kärnkraft. Förutsättningen var att de nya aggregaten byggdes på samma ställe som de gamla. Och att inga statliga subventioner skulle utgå.

Den nuvarande regeringen kopierade överenskommelsen 2016 men då ville inte Liberalerna vara med längre.

Nåväl. Ringhals ägare vill dock inte bygga nytt, med företagets ekonomiskt bästa, som de måste ha enligt aktiebolagslagen, har kommit fram till att det bästa är att stänga hälften av reaktorerna, den första i morse.

Det beslutet vill nu M, KD, L och SD tvinga dem att ändra. Obegripligt av flera skäl.

Ett är den komplicerade avfallsfrågan, kärnkraftsbränsle är inget man kör till närmaste tipp när det är uttjänt kan jag lova.

Ett annat är köp av nytt uran. Sverige köper ungefär 1 500 ton per år, främst från Kanada, Australien och Namibia. Andra leverantörer som Kazakstan, Ryssland och Niger finns.

Ett tredje är alltså den bedömning som företaget gjorde redan 2015. Driften vid ettan och tvåan i Ringhals, byggda i mitten av 1970-talet, skulle inte längre vara lönsam. De betraktas som ”bortom all räddning” av projektledaren för stängningen n i en TT-intervju från i höstas.

Men Ulf Kristersson och hans kompisar vet alltså bättre. De vill att företagen ska styras från riksdagen, en närmast bisarr inställning för en rad borgerliga partier som åtminstone tidigare vigt sina liv åt kampen mot statssocialismen.

Tjafset om kärnkraften, jag kan inte kalla det annat än så eftersom jag inte tror att det kan vara seriöst menat, är obegripligt av ytterligare ett skäl.

Sverige har fram till i går stängt fyra av tolv reaktorer utan att vi frusit eller fått kura i mörkret. Elen har räckt ändå och priserna är fortfarande låga.

Det är alltså möjligt att stänga av kärnkraften, precis som Tyskland bestämt sig för att göra senast 2022. Vi kommer att producera fossilfri el ändå. Vad än Ulf Kristersson och hans allierade i denna fråga säger.

Sveriges kärnkraftsreaktorer

I drift

Ringhals 1, 3 och 4

Oskarshamn 3

Forsmark 1, 2 och 3.

Avstängda

Ringhals 2 (avstängning pågår)

Oskarshamn 1 och 2

Barsebäck 1 och 2

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE