Mejla

Wolfgang Hansson

Trump läxar upp ledarna som skolpojkar

Publicerad:

LONDON. Tanken med 70-årsfirandet var att Nato skulle visa upp en enad front.

Istället kallar Macron Nato för hjärndött, Trump läxar upp de övriga som små skolpojkar och Erdogan hotar med veto.

Mycket till fest är det inte.

Inramningen var i och för sig tjusig när ledarna togs emot i Buckingham Palace av den brittiska drottningen. Men när det öppnade munnen blev det en sorglig historia.

Foto: YUI MOK/ AP/ TT NYHETSBYRÅN
Inramningen var i och för sig tjusig när ledarna togs emot i Buckingham Palace av den brittiska drottningen. Men när det öppnade munnen blev det en sorglig historia.

När Donald Trump satt bredvid Kanadas premiärminister Justin Trudeau riktade han en fråga till Trudeau om hur mycket pengar Kanada betalar till Nato. Han sa det med tonen hos en lärare som förhör en olydig elev. Trump kastade knappt en blick på Trudeau när denne svarade utan tittade i stället rakt mot den församlade mediahopen när Trudeau svarade med att det handlade om en 70-procentig ökning.

– Men vad är siffran, kontrade Trump obönhörligt.

Trudeau flackade besvärat med blicken och vände sig till en medarbetare som om han inte själv visste hur mycket Kanada ger.

– Är det 1,35 procent av BNP? 1,4 är det.

Trudeau slog ner blicken väl medveten om att pappa Trump inte var nöjd. Nato-länderna har åtagit sig att bidra med två procent men bara ett fåtal uppfyller det löftet.

Foto: SEAN KILPATRICK/ AP/ TT NYHETSBYRÅN
Trudeau kunde inte svara på Trumps fråga om hur mycket pengar Kanada betalar till Nato.

Så här går det numera till på Nato-toppmöten. President Trump hånar och förnedrar öppet andra regeringschefer för att de inte möter sina åtaganden. Trudeau fick sig säkert en extra tryckare eftersom han och Trump varit öppet oense flera gånger tidigare.

När Trump blivit vald 2016 och kallade Nato "överflödigt" höll de övriga ledarna ihop. Den enigheten verkar inte finnas längre. Trump verkar ha lyckats med att skapa splittring.

På annat sätt kan man inte se den franske presidenten Emmanuel Macrons uttalande inför mötet att Nato är hjärndött. Vilket han höll fast vid.

Det var en ödets ironi att den som var mest upprörd över det uttalande var president Trump som är den som ligger bakom att Nato numera öppet ifrågasätts. Trump hävdade att Macron "säger hemska saker om Nato".

– Det är respektlöst, dundrade Trump.

När de två höll en gemensam pressträff pressade Trump Macron att ta hem de franska medborgare som stridit för terrorgruppen Islamska staten från lägren i Syrien där de sitter tillfångatagna med andra europeiska IS-krigare.

Macron undvek att svara direkt på frågan och möttes av Trump raljerade att "det var det största ickesvar jag någonsin hört".

Foto: EVAN VUCCI/ AP/ TT NYHETSBYRÅN
Macron undvek att svara direkt på frågan och möttes av Trump raljerade att "det var det största ickesvar jag någonsin hört".

Macron svarade med att markera missnöje med att Trump drog tillbaka de amerikanska styrkorna från Syrien utan att i förväg informera de övriga Nato-ledarna.

Även Turkiets president Erdogan bidrog till den dåliga stämningen genom att se konstant arg ut. Kanske ville han med sitt ansiktsuttryck understryka hur missnöjd han är med att Nato inte med en enig röst stöttade Turkiets invasion av norra Syrien i oktober. Och inte godtar Turkiets definition av terrorism.

Foto: LEON NEAL/ GETTY IMAGES EUROPE
Även Turkiets president Erdogan bidrog till den dåliga stämningen genom att se konstant arg ut.

Som straff har den turkiske presidenten meddelat att han tänker lägga in sitt veto mot att Natos kollektiva försvar för Polen och Baltikum ska stärkas.

Erdogan hävdar att Turkiet var hotat av kurderna i Syrien vilket givetvis är trams. Det var Turkiet som invadera norra Syrien och inte, kurderna som invaderade Turkiet. Paragrafen om det kollektiva försvaret gäller om ett medlemsland blir attackerat, inte om de invaderar ett annat land.

Macron påpekade dessutom att Turkiet pekat ut som terrorister de kurdiska soldater som slagits sida vid sida med Nato mot IS.

Turkiet, med Natos näst största armé, har dessutom köpt ett robotförsvar från Natos ärkerival Ryssland. Något som inte precis bidrar till att höja festtemperaturen i London.

Om det här ska föreställa ett 70-årsfirande får man hoppas att Nato ställer in hundraårsfesten. För sitt eget bästa.

President Putin måste ha suttit och myst i Kreml när han såg Natos oenighet utspelas inför öppen ridå.

Foto: SEAN KILPATRICK/ AP/ TT NYHETSBYRÅN
President Trump under presskonferensen med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Trump talade till Trudeau med tonen hos en lärare som förhör en olydig elev.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nato

Syrien

Kanada