Mejla

Frida Boisen

Nu duger inga ursäkter – här är FN:s Globala mål för dummies

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Min 11-årige son tittar på mig med genuin oro i blicken:

– Men mamma, hur kommer det att gå för mina barn?

För barn är klimatfrågan ofta högst upp på agendan. Hur är det med dig? För att vi ska förändra på riktigt gnäll inte om att ”samhället” måste hitta lösningarna för en hållbar framtid. Samhället är du och jag. Förändring börjar med oss och våra mikrohandlingar i vardagen. Våga vara snäll är exempelvis en bra start för att nå fredliga, inkluderande samhällen. Antar du utmaningen?

I veckan modererade jag bland annat Mälartinget, en mötesplats för 250 politiker och makthavare i Stockholm och Mälardalen. Högst på agendan stod globala trender. Hur ska vi på lokal och regional nivå se till att nå FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling?

Själv frågade jag mina instragramföljare; Har du koll på de globala målen?

54 procent svarade ärligt: Nej. Egentligen borde jag väl inte vara förvånad.

Vi - jag också - har varit alldeles för dåliga på att prata om målen som FN och alla världens ledare skrivit under på att nå till 2030. Så hög tid att börja!

 

För på riktigt: Det är orimligt att 10 Guds bud, som de flesta av oss lärde oss i skolan, fortfarande sitter i ryggmärgen på de flesta svenskar - världens mest ateistiska land - men forfarande, snart fem år efter att FN beslutade om de globala målen för hållbar utveckling, så har, kanske till och med miljoner svenskar, inte en aning om vilka mål världens ledare beslutat att vi ska uppnå för att vår värld ska finnas kvar för framtida generationer.

När de flesta ändå inte tror på ett liv efter detta, borde vi då inte vara det land som värnar den värld vi faktiskt har, mest av alla? Så hur ska vi nå våra hållbara mål och få en bättre värld om vi inte vet vart vi ska?

Det viktiga är ju att inte bara att ha koll på högtidliga mål - utan att ta ansvar och bryta ner målen till konkreta handlingar som som just du och jag kan ta action på.

Så för alla som känner handen på hjärtat; Jag har inte koll. Nu duger inga ursäkter: Här är FN:s Globala mål for dummies:

 

TIll att börja med; det är 17 mål. Så svårt ska det inte vara att nöta in dem. Här kommer de:

1. Ingen fattigdom. 2. Ingen hunger. 3. Hälsa och välbefinnande. 4. God utbildning för alla. 5. Jämställdhet. 6. Rent vatten och sanitet. 7. Hållbar energi för alla. 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur. 10 Minskad ojämlikhet. 11. Hållbara städer och samhällen. 12. Hållbar konsumtion och produktion. 13. Bekämpa klimatförändringarna. 14. Hav och marina resurser. 15. Ekologisk och biologisk mångfald. 16 Fredliga och inkluderande samhällen. 17 Genomförande och globalt partnerskap.

 

Så hur kan du och jag hjälpa till att nå målen? Bryt ner dem!

Anta en utmaning per vecka. Jag fick följande förslag på hur jag kan komma igång med konkreta handlingar: Anta mål 16: Bjud en granne på en fika. Tänk så lite som behövs, för att krossa ensamheten och för att börja inkludering. Vad är vi för land som håller andan och väntar innanför dörren om vi hör att en granne är i trappen? Våga bry dig! Säg hej! Bjuda på lite omtanke. Våga vara snäll! Det blir roligare och ger så mycket tillbaka. Och mål 5: Säg ifrån om du upptäcker sexistiskt språk. Tillsammans förändrar vi normerna. Och mål 12: Avplasta ditt hem. Tänk igenom vilka plastprodukter du använder. Något du kan skippa? Behövs verkligen en plastpåse runt tomaterna när du köper dem i affären? Tänk om. Gör om. Du måste inte bli 100% vegan idag, men vi måste alla börja prova nya vanor. Och visst, det är svårt med förändring. Men vi måste våga våga utmana oss själva. Tekniska innovationer ger oss nya möjligheter att nå målen. Elbilar kommer att ta över. Men resan tar tid och idag har vi ett bensinuppror där konflikten med att hitta en hållbar livsstil krockar med att få vardagen att gå ihop på landsbygden.

 

Att börja göra något är så mycket bättre än att inte göra någonting.

Att inte göra något, är faktiskt bara korkat. Så våga ta babysteps som gör skillnad.

11-åringens oro brinner i mitt bröst. Våra barn ska slippa ha ont i magen över vårt långsamma uppvaknande.

Kampen måste börja nu. Och den börjar med dig och mig. Vilket globalt mål väljer du att jobba med den här veckan?

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Frida Boisen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Samhälle

Familjepolitik

Konsumism