Second hand blommar i Malmö – här sätter du din egen stil

Linn Rasmusson, butikschef på Beyond Retro.
Linn Rasmusson, butikschef på Beyond Retro.

Miljömedvetet, trendigt och snällt mot plånboken – att shoppa kläder, skor och accessoarer i second hand butiker är hetare än någonsin.

– Om du handlar second hand ingår du inte i en massproduktion utan får sätta din egen prägel på din stil, menar Linn Rasmusson butikschef på Beyond Retro Malmö.

Att shoppa second hand är trendigare än någonsin och Malmös utbud av second hand-butiker är stort. I stan kan man både hitta små personliga butiker, med noga utvalda plagg och märken, till större kedjor där kvaliteten varierar men sortimentet är enormt.

I flera av Malmös second hand-butiker upplever man att intresset för att shoppa i andra hand har ökat.

Linn Rasmusson är butikschef på Beyond Retro, en kedja som har sina rötter i England och som öppnade i Malmö 2014. Butikens mål är att ge ett plagg flera livstider, att de får skapa en ny historia om och om igen. 

Linn har märkt att kunderna har visat ett större engagemang för att handla begagnade plagg de senaste åren.

Gammalt blir nytt för någon annan.
Gammalt blir nytt för någon annan.

– Sedan hållbarhet blev årets julklapp och Greta Thunberg gjorde sina första avtryck i den politiska världen har vi sett en stor ökning. Folk har blivit mer medvetna och även de stora kedjorna har börjat inse vilket avtryck de gör på miljön, säger Linn Rasmusson. 

Även hos Jenny Frejd som driver butiken Wågat & Schöönt i Limhamn har man märkt ett större intresse och en nyfikenhet när det kommer till att handla i andra hand. 

Filippa K, Hope och Moncler, är exempel på några märken som efterfrågas. Även dyrare väskmärken är populära och säljs fort, säger Jenny Frejd på Wågat & Schöönt.

– Attityden mot second hand har förändrats mycket genom åren och fler och fler upptäcker det roliga med att handla begagnat. Vi ökar i omsättning varje år. 

Jenny Frejd driver butiken Wågat & Schöönt i Limhamn.
Jenny Frejd driver butiken Wågat & Schöönt i Limhamn.

Greta-effekten

Maria Sandow är kanslichef på Svensk Handel Stil och är expert på hållbarhet.

Hon menar att det finns flera anledningar till att man ser en ökning av second hand-shoppandet, att mycket handlar om en hållbar livsstil och att ”Greta-effekten” säkert har hjälpt till en hel del. 

Maria tror att fler konsumenter tänker efter en extra gång innan de handlar något nytt. 

– För den som vill anamma en mer hållbar livsstil har second hand blivit ett miljösmart sätt att uppdatera sin garderob. Att blanda nytt och begagnat i butiken har också blivit ett sätt för modeföretag att visa vägen mot en mer hållbar konsumtion.

Love Street Vintage vid Davidshallstorg.
Love Street Vintage vid Davidshallstorg.

Klassiskt och kvalitet

Ilona Rönning har drivit Love Street Vintage vid Davidhallstorg i sex år. I hennes butik ligger fokus på kläder, skor och accessoarer från 60- och 70-talet. Även Ilona har märkt att fler och fler kunder väljer att handla second hand. 

– Även om näthandel och stora köpcenter lockar bort kunder från stadskärnan i Malmö, så upplever jag att intresset för att handla begagnat har blivit större. Dessutom har fler och fler second hand-butiker etablerat sig här i området. 

Att det bara skulle vara en typ av kund som handlar second hand är en förlegad bild som har och håller på att suddats ut mer och mer.

Begagnat men exklusivt hos Wågat & Schöönt.
Begagnat men exklusivt hos Wågat & Schöönt.

Hos Wågat & Schöönt satsar man på exklusiva märken som till exempel Busnel, Marlene Birger, Rodebjer och Gant. Kundkretsen är kvinnor från 25 år och uppåt som gillar klassiska plagg och kvalitet.

– Vi har en stor kundkrets som gillar att handla hos oss. De flesta gillar att leta efter unika plagg samtidigt som de handlar klimatsmart och till bättre priser. 

Säsong och väder avgör

På Beyond Retro vid Möllan är klientelet spretigt och kunderna väldigt varierande. 

– Till oss kommer gamla vintagerävar som gräver efter guld och dagens trendsättare som letar unika plagg och som vill sticka ut från mängden. Vi har även den unga tjejen som tänker hållbart och killen som vill ha ett par sköna brallor att skejta i. 

När det kommer till vad folk handlar mest, är säsong och väder ofta avgörande. 

– Just nu under de kallare månaderna är det jackorna som säljer bäst, men det kanske har lite att göra med att vi har inrett ett helt rum med dem. Annars är det klänningar som säljer bäst, de har varit bästsäljare i alla sex år som vi har haft öppet, säger Linn på Beyond Retro. 

60- och 70-tal

På Love Street Vintage handlar efterfrågan mycket om plagg från olika årtionde.

– 60- och 70-tal är alltid populärt oavsett vad som är på modet just nu. Även 20-talskläder är populära men de börjar dessvärre bli svåra att få tag på, säger butiksinnehavaren Ilona Rönning.

– Filippa K, Hope och Moncler är exempel på några märken som efterfrågas. Även dyrare väskmärken är populära och säljs fort, säger Jenny Frejd på Wågat & Schöönt.

Klassiskt mode från 60- och 70-talet är hett hos Love Street.
Klassiskt mode från 60- och 70-talet är hett hos Love Street.

Vad är det bästa med att handla second hand?

Linn Rasmusson, butikschef på Beyond Retro Malmö:

– Allt är bäst med att handla second hand. Du är med och hjälper miljön, du ingår inte i en massproduktion utan får sätta din egen prägel på din stil. En människa som köper second hand följer inte trender, den skapar dem!

Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel Stil och expert på hållbarhet:

– Det är en hållbar modekonsumtion som framför allt bygger på att öka användningsgraden och att förlänga plaggets livslängd. 

Ilona Rönning, butiksinnehavare Love Street Vintage: 

– Man återanvänder plagg och handlar lokalt vilket är bra för miljön. Jag personligen tycker att kvaliteten är bättre på äldre plagg och man får även en coolare och mer unik stil.

Som nytt men begagnat hos Beyond Retro.
Som nytt men begagnat hos Beyond Retro.
Publisert: