Mejla

Oisín Cantwell

Solberg och Ygeman beter sig generande lågt

Djupt ovärdigt bråk om högerextremism

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Nivån på det uppblossade bråket mellan Norges statsminister Erna Solberg och energiminister Anders Ygeman är generande låg.

Något säger mig att kampen mot högerextremism har mer att tjäna på samarbete än på politisk pajkastning.

Timmar efter att Philip Manshaus, en ung man som har uttryckt högerextrema åsikter, i går häktades som misstänkt för terrordådet mot en moské utanför Oslo samt för mord, kallade Solberg, statsminister och partiledare för konservativa Høyre, till presskonferens.

Hon fick frågor om hotet från högerextrema grupper och vädjade om samarbete med Sverige. Solberg hävdade att det hörs en hel del svenska då nazister marscherar på norska gator och påpekade för en svensk journalist att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen är som bäst organiserad i Sverige.

Ygeman bet tillbaka på Twitter och sa till Aftonbladet att "två av de attentat vi har sett har gjorts av norrmän".

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Ygeman i bråk med Erna Solberg.

Både Ygeman och Solberg har rätt

För den flegmatiskt lagde finns visst utrymme för att se välvilligt på tjafset. Båda politikerna har i någon mån rätt.

Det hade dock varit klädsamt om Solberg uppehållit sig en stund vid situationen i Norge innan hon började veva mot Sverige.

Inte nog med att det värsta terrordådet i Norden i modern tid begicks av en högerextremist i Norge. Norska högerextremister hyllar dessutom terrorister som begår attentat i andra länder och som åberopar Breivik.

Möjligen finns det också bättre tillfällen att dra upp svensk politisk extremism än dagarna efter ett dåd, som av allt att döma är ett hatbrott riktat mot muslimer, skett i Norge.

Det gäller inte minst en statsminister som regerar ihop med Fremskrittspartiet, ett parti som aldrig missar ett tillfälle att försöka piska upp stämningen mot invandrare.

Men inte heller Ygeman imponerar. Solberg har rätt i att NMR har ett starkare fäste i Sverige än i Norge. Dessutom saknar inte Sverige grovt högerextremt våld.

Både Ygeman och Solberg borde se sig själva i spegeln

Personer med kopplingar till NMR har dömts för bombdåd. Rasister som John Ausonius och Peter Mangs har begått mord. Anton Lundin Pettersson radikaliserades högerut innan han begav sig till grundskolan Kronan.

Jag skulle kunna påpeka att såväl Ygeman som Solberg har anledning att se sig i spegeln. Men det vore riskabelt, politiker har inte sällan en narcissistisk ådra och risken är stor att de inte skulle kunna slita sig om de fick syn på sig själva.

Bättre vore om de lade ner gliringarna och i stället försökte hitta former för att utveckla samarbetet mellan länderna. En internationell – och nordisk – gemensam insats är nämligen avgörande i kampen mot ideologiskt betingad extremism i alla dess former.

Och när en människa har blivit mördad och muslimer lever i fruktan blir futtiga gräl av detta slag så djupt ovärdiga.

Publicerad:

LÄS VIDARE