Varför fortsätter Systembolaget envist kränga lådvin?

Uppdaterad 2019-04-18 | Publicerad 2019-04-13

– Men mamma, varför har du inte sagt något? 

Dotterns ord om slagen jag fick som barn. Hon har rätt. Tystnad läker inga sår. Ska vi vuxna börja ta konkreta actions mot våld i hem, dags att vi också ser elefanten i rummet. I mitt tonårshem var vin, whisky och blåtiror en helgtriss som sminkades över. Hand upp alla som vet vad jag pratar om. Förklara sedan varför Systembolaget envisas med att kränga på oss mer vin än vi egentligen vill ha.

Häromveckan berättade jag att jag blev slagen som barn. Av han som borde skyddat mig från allt ont. Jag var nog inte riktigt beredd på hur många vi är som delar den här historien. Även om jag läst rapporterna, är det inte förrän nu, jag ändå riktigt förstår.

Tack alla ni som skrivit till mig och berättat om era fruktansvärda erfarenheter om våld i hemmet, när du var barn. Berättelser som du inte orkat prata om med någon förrän nu.

Jag ser dig, jag hör dig, jag känner dig, jag gråter för dig.

För dig, du som berättar om hur pappa brukade piska dig med just en ridpiska, utan att ens dina syskon visste. För dig, du som önskade att han slagit lite hårdare, så att någon sett blåmärkena i ansiktet, eller om ändå läppen hade gått sönder någon gång. För dig, du som så många gånger hade slagit alla siffrorna förutom den sista till Bris, och som alltid la på. För dig, du som berättade för din chef i veckan, att han skrämmer dig när han så ofta blir arg och höjer rösten – och hur minnena av barndomen, minnen av våld och slag väller fram. Ofta med berättelser där alkohol finns med i bilden.

Du är inte ensam. Vi är så många. Var fjärde barn i Sverige idag som utsätts för våld, oftast i hemmet och oftast av en förälder eller motsvarande person, visar en omfattande rapport. Så många barn som alldeles för tidigt lär sig strategier för att hantera en vuxen som slår. Så många barn som ser mönstren med lådvinet som åker fram på bordet, med stryk som serveras som dessert.

På riktigt, när ska vi börja prata om lådvinets roll som våldsaccelerator i vårt land?

När jag var i mina tidiga tonår bodde min pappa utomlands, och jag minns så väl när han fascinerat visade upp bag in box-vinet för mig första gången, som då ännu inte kommit till Sverige.

– Kolla här! Och så trycker man här, sa han och skrattade.

Det tog tid innan innovationen kom till Sverige. Systembolaget kämpade emot, eftersom man insåg att vinförsäljningen skulle öka. Men Spendrups drev saken till EU-domstolen som slog fast att det inte var förenligt med EU:s frihandelsavtal att diskriminera en viss typ av förpackning, och boxvinerna började därefter säljas på Systembolaget, år 1996.

Vad hände? 

Sedan boxvinerna introducerades på Systembolaget har vinförsäljningen nästan fördubblats. Dessutom dricker boxköparna i genomsnitt 50 procent mer vin än de som köper på flaska, konstaterar omfattade rapporten från CAN om hur boxvinerna påverkat alkoholkonsumtionen i Sverige. 

So what? tänker någon därute. Sluta köra dålig stämning. Rör inte mitt lådvin, och så vidare.

Sorry, men det går inte att blunda för lådvinseffekten, som gör att vi dricker dubbelt så mycket vin, jämfört med innan lådvinets tid. Det går definitivt inte att blunda för den ökade mängden våld som drabbar oskyldiga barn och partners.

Svenska studier visar tydligt att en ökning av alkoholkonsumtionen med en liter per person och år medför sju procents ökning av antalet misshandelsfall.

Så, hur viktigt är egentligen det här med att var fjärde barn åker på stryk i svenska hem? Lite viktigt eller mycket viktigt? 

Jag fick tidigt lära mig att jämföra priser hemma och köper du lådvin blir det billigare. Och här frestar Systembolaget med fyra flaskor i lådan till priset av tre – något CAN konstaterar är en av bidragande orsakerna till försäljningssuccén.

Jag fattar inte riktigt hur den där tv-reklamen Systembolaget har när de glatt dissar den amerikanska säljarfrassens krängartips, hänger ihop med Systembolagets existerande mängdrabattsprincip på lådvin. Prismässigt belönas du för att du köper MER vin: Köp 4 betala för 3! Snälla, hjälp mig gärna att förstå varför Systembolaget fortsätter med det här envisa krängandet av lådvin. När vi vet, med omfattande forskningsrapporter i ryggen, att mer konsumerat vin ger mer misshandel på köpet.

För sisådär åtta år sedan sedan så förslog dåvarande VD för Systembolaget, Magdalena Gerger, att man skulle slopa lådvinsrabatten, och att man skulle betala för fyra flaskor vin, även när vinet såldes i box. Men se det förslaget blev det inget med. Varför är en gåta.

Helst av allt skulle jag vilja ta bort vinboxen. Även om det kräver ett beslut på EU-nivå. Om vi menar allvar med att stoppa våld som drabbar barn är det här ett beslut som skulle göra konkret skillnad direkt. Näst helst, sluta sälj vinboxen med rabatt. Det borde vara ett enkelt beslut. 

Mer vin = mer våld i svenska hem. Det är dags att sluta snacka om att VILJA minska våldet som drabbar barn. Det är dags att konkret fatta beslut som gör skillnad.

Kostar det oss som inte slår, några tior extra när vi vill köpa fyra flaskor vin, är det väl ett rimligt pris att betala, för att rädda flera barn från att att bli slagna av en vuxen ikväll. Eller vad säger du?

LÄS VIDARE