Mejla

Lena Mellin

​Regeringens krypande är genant

Svassandet för Google med flera ger nästan ingenting​

KOLUMNISTER

Regeringens behandling av de stora it-företagen är pinsam och kan bara liknas vid krypande tiggeri.

Ministrarnas inställsamma brev till tech-jättarna borde aldrig ha skrivits. Det är genant.

För tre år sedan skrev tre av regeringens mest centrala ministrar, Isabella Lövin (MP), Mikael Damberg (S) och Ibrahim Baylan (S) ett brev till cheferna för de amerikanska it-jättarna Google, Facebook och Amazon.

Tonen var krypande, närmast lismande:

”Vi är redo för business och står till er tjänst”, skriver ministrarna i sitt pinsamma brev.

Redo för business, är det regeringens sak att bedriva affärsverksamhet? Självklart inte. Det är löjligt, ett sätt att framstå som något man inte är.

Står till er tjänst, är det en regeringsuppgift? Kanske att undanröja hinder för näringsverksamhet måste betraktas som en prioriterad uppgift för regeringen. Men kanske inte för enskilda företag utan för hela näringslivet.

Isabella Lövin (MP).
Isabella Lövin (MP).

Aftonbladets granskning handlar om regeringens och dess förlängda arms stöd till tre amerikanska it–jättar som vill eller ville bygga serverhallar i Sverige: Amazon, Google och Facebook.

Lokaliseringen av serverhallar kanske inte direkt kan kallas en framtidsbransch men det är något som både den här och den förra regeringen och dess förlängda arm, det halvstatliga organet Business Sweden, ändå valt att satsa pengar på.

I Luleå finns redan en av Facebooks serverhallar. 300 nya jobb utlovades av ministern Mikael Damberg.

Det blev 56. Stödet från staten uppgick till 140 miljoner, det vill säga 2,5 miljoner per jobb. Ett så omfattande stöd kan andra företag bara drömma om.

I Eskilstuna är en av Amazons tre planerade serverhallar färdigbyggd. Företagendi har redan liknande anläggningar i Västerås och Katrineholm.

Utlovad sysselsättning är oklar liksom omfattningen av det statliga direktstödet.

I Avesta planerar Google att placera några av sina serverhallar. Sysselsättning och omfattningen av det statliga stödet är oklart även här.

Mikael Damberg (S) och Ibrahim Baylan (S).

Sveriges elpriser hör till världens lägsta. Men inte tillräckligt låga för de amerikanska jättarna, ifrågasatta för sin kartläggning av sina användare.

Regeringen har därför begåvat dem med en 97-procentig sänkning av skatten jämfört med vad hushållen betalar. Ynka ett halvt öre per kilowattimme behöver de betala.

Serverhallar kan inte betraktas som en framtidsbransch. Företagens experter flygs in om något stort behöver göras. Anställda i Sverige sköter rutingöromålen.

De genererar inte heller särskilt många jobb. I det fall då en minister gjorde en utfästelse blev det en sjättedel så många som han påstod.

Trots det lägger sig regeringen platt för företagen. Hostar upp miljon efter miljon och svansar efter dem under servilt bugande. Det är pinsamt att beskåda.

Det blir inte bättre av att framför allt Googles och Facebooks respekt för enskildas integritet ifrågasätts – gång på gång. Är det dem vi ska satsa skattepengar på?

Sluta svassa. Sträck på ryggen. Sluta skriva inställsamma krypande brev. Det vill man säga till ministrarna. Och lite till.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Så öste regeringen pengar över it-jättarna – men jobben försvann

ÄMNEN I ARTIKELN

Nätjättarna

Lena Mellin

Regeringen

Google

Amazon

Facebook