Lena Mellin

Fullt krig mellan Busch och Kristersson

Anklagar Kristersson för att vara ”oseriös”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det råder fullt krig i regeringen om vilket elstöd de lovade väljarna.

På ena sidan står statsminister Ulf Kristersson.

På andra vice statsminister Ebba Busch. Hon anklagar indirekt Kristersson för att vara ”oseriös” och inte tala sanning.

Det är i Ekots lördagsintervju som oenigheten mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och hans vice statsminister, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) blir uppenbar.

En noggrann iakttagare har visserligen kunnat se antydan till de olika uppfattningarna tidigare. Men nu ligger de i öppen dager.

Det handlar om ett av regeringens dyraste och mest framträdande vallöften. Kompensationen för de höga elpriserna som fått hushåll och företag att knäa under hittills otänkbara elräkningar.

Den 2 september, nio dagar före valet, skrev Ulf Kristersson i välspritt sms bland annat så här:

”Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte.”

Samma dag meddelade Kristersson på sin Facebooksida att han kunde presentera ett nytt vallöfte:

”Jag har nu talat med de andra tre partierna på min sida - med Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson - och vi har kommit överens:

Om vi vinner valet och jag bildar en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte”.

Ebba Busch.
Ebba Busch.

Jag skulle beteckna beskedet som klart och tydligt. Högkostnadsskydd på plats 1 november. Leverans av pengar före jul.

För regeringen är det första problemet att löftena inte infriats. Det blev inget högkostnadsskydd. Systemet är fortfarande inte på plats för företagen. Pengarna till hushållen förväntas komma i februari eller mars.

Men just den frågan fördjupar vi oss inte i nu. Utan i stället den för regeringen besvärliga situationen att KD-ledaren, Ulf Kristerssons vice statsminister, inte ställer sig bakom det här vallöftet.

Hon anser att hon aldrig stöttat det Ulf Kristersson skriver i sitt sms och på Facebook. Trots att han hävdar att det är ”ett gemensamt vallöfte”. Men Busch säger att det inte stämmer, att Kristersson inte talar sanning.

Busch hävdar till och med att vallöftet är ”oseriöst” och anklagar därmed indirekt regeringschefen Kristersson för att vara just det, Inte seriös.

– Varje seriös politiker vet att det inte har varit görbart, säger hon exempelvis om löftet att betala ut pengarna före jul. Om det säger hon också:

– Varje seriös politiker. Även den nya oppositionen, vet beslutprocesserna.

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.

Ebba Busch menar att hon aldrig lovat det som Ulf Kristersson skriver i sitt sms och på Facebook.

– Jag kan redogöra för vad jag har menat och jag har aldrig försökt ge sken av att pengar skulle kunna finnas på kontot före 1 november, säger hon i Sveriges radios intervju. Där säger hon också så här om tidpunkten för utbetalningen:

– Det har aldrig varit min intention. När jag fått raka frågor om det innebär att vi kommer att ha pengar på kontot före ett visst datum, X, Y, Z, så har svaret varit nej. Jag har försökt vara mycket rak med detta.

Ebba Busch medger att regeringen bytt modell. Från det utlovade, svindyra högkostnadsskyddet till en billigare variant.

– Det står jag för, säger hon.

Men däremot har hon inte lovat några pengar, vare sig till 1 november eller före jul;

– Jag kan redogöra för vad jag har menat och jag har aldrig försökt ge sken av att pengar skulle kunna finnas på kontot före 1 november, sade hon i intervjun där. hon också slog fast följande:

– Jag vet vad jag har sagt och tittat väljarna i ögonen.

 

Så vem har rätt, Kristersson eller Busch? Båda, skulle jag tro. Kristersson lovade mer än han hade täckning för och Busch höll tyst tills det började bränna under fötterna.

Samma dag som Ulf Kristersson sms:ade och Facebookade sade Ebba Busch till TT:

– Det vi har skakat hand på är att vi ska införa ett högkostnadsskydd, i övrigt har vi inte förhandlat.

Redan då distanserade sig alltså Busch från vallöftet.

Samma dag som regeringen tillträdde, den 17 oktober, sade hon så här om möjligheten att betala ut elstödet om fjorton dagar:

– Det kommer att vara en omöjlighet.

 

Det råder alltså fullt krig om ett av regeringens viktigaste vallöften. Vad lovade de egentligen?

Ebba Busch ställer inte upp på Ulf Kristerssons beskrivning och indikerar att han är oseriös och inte talar sanning. Kristersson säger ingenting.

Det hela är mycket märkligt. Det saknar motstycke. Det skadar regeringen men särskilt Ulf Kristersson. Att av en minister i sin egen regering indirekt anklagas för att inte vara seriös är inget som hamnar på meritlistan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN