Fem i tolv försöker M-ledaren bryta den onda spiralen

KOLUMNISTER

Fem i tolv insåg M-ledaren att hon måste bryta den onda spiralen.

Hon försöker flytta fokus från M:s problem till Alliansens möjligheter. Det kan fungera.

När till och med Liberalernas Jan Björklund vädrat farhågor om Alliansens framtid greppade Anna Kinberg Batra det halmstrå hon faktiskt haft sedan den olycksaliga omsvängningen i inställningen till Sverigedemokraterna.

Nämligen att flytta fokus från det egna partiets allt skakigare opinionssiffror till något annat. Ett klassiskt grepp som brukar kunna fungera, i alla fall en tid.

I sitt sommartal på Mosebacke på nationaldagen avslöjade Anna Kinberg Batra (M) att hon bjudit hem de andra Alliansledarna till sitt köksbord i Nacka sydost om Stockholm.

Där ska de reformer som Alliansen vill genomföra om de vinner valet nästa år diskuteras. Efter en tid som i bästa fall kan kallas stapplande ska nytt liv alltså blåsas i det borgerliga samarbetet.

Det är inte en dag för tidigt om Alliansen verkligen menar allvar med att de vill gå ur valrörelsen som vinnare. Det är inte heller en dag för tidigt för att Moderaterna och Anna Kinberg Batra själv ska ha en chans att komma ur den destruktiva spiral som de hamnat i efter SD-omsvängningen i januari.

Om det kommer att fungera är en annan sak. För det första krävs att leveranstiden inte är alltför lång. Senast i höst måst det hända något. För det andra måste det Kinberg Batra kallar Alliansens reformagenda verkligen vara något nytt - och hoppingivande.

Gammal skåpmat duger inte. Det kommer bara ett resultera i besvikelse och då är Alliansen och Moderaterna raskt tillbaka i de nederlagstippade hjulspåren.

Anna Kinberg Batra tonade på presskonferensen före talet ner förväntningarna på att träffen, eller träffarna, hemma vid köksbordet blir ett nytt Högfors, alltså det jippobetonade mötet 2004 hemma hos Maud Olofsson i Västerbotten där Alliansen bildades.

Nackamötena, vid ett köksbord med fyra stadiga ben enligt M-ledaren, kommer inte att vara publikt. Resultatet presenteras när det är klart, sade hon. Något annat kanske man inte hade förväntat sig. Ofärdiga agendor tål inte dagsljus.

I övrigt innehöll talet idel kända ståndpunkter. Trots det stack två saker ut.

Det ena var Anna Kinberg Batras kraftfulla avståndstagande från terrorism. Hon kallade terroristerna bland annat för mördare och barbarer. Det var härligt att höra.

Det andra var M-ledarens uppriktighet när det gällde Moderaternas och Alliansens tillkortakommanden. Gudarna ska veta att hennes eget parti är inne i en av sina sämre perioder under dess mer än sekellånga historia, sade hon.

Dessutom erkände hon att Alliansen haft svårt att starta om efter valförlusten 2014. Men det senaste slaget mot samarbetet står Kinberg Batra faktiskt själv för.

Två dagar innan M-ledaren gjorde sitt uppmärksammade SD-uttalande hade Alliansen presenterat en rad skolförslag. Det var tänkt som en slags omstart för fyrpartisamarbetet. Det föll platt till marken.

Det kan det här också göra. Men Kinberg Batra får i alla fall stilpoäng för att hon sent om sider försöker.

Andra möten hemma hos Alliansledare

2004. Högfors, hemma hos Maud Olofsson (C). Alliansen bildades.

2005. Bankeryd, hemma hos Göran Hägglund (KD). Grunderna för Alliansens ekonomiska politik lades.

2006. Odengatan, Stockholm. Hemma hos Lars Leijonborg (L). Oklara resultat.

2008. Varberg, pensionat. Det här mötet var alltså inte hemma hos någon av partiledarna men de blev överens om en valplattform.

2013. Maramö, hos Annie Lööfs föräldrar. Oklara resultat.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM