Mejla

Natalia Kazmierska

En staty över de duktiga flickorna

Publicerad:
Flickskulpturen står mittemot tjuren som blivit en symbol för Wall street.
Foto: Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Flickskulpturen står mittemot tjuren som blivit en symbol för Wall street.

KOLUMNISTER

Två tjejer står stolta på varsin sida om flickskulpturen i brons. De verkar skita fullständigt i att hon är ett reklamjippo, sponsrat av storkapitalet.

Varför skulle vi bry oss om en meterhög liten bronsstaty på en gata i nåt helt annat land?

Tja. Om du känner att den globala finanskrisen som detonerade inifrån Wall street 2008 även angick oss, så finns anledning att notera att det pågår ett bråk kring skulpturen ”Fearless girl” i New Yorks finansdistrikt.

Statyn föreställer alltså en liten flicka som står bredbent med händerna i sidan och nästippen i vädret, vänd mot den gigantiska tjur som blivit en symbol för den frustande kapitalismens högsäte, här bland Goldman Sachs-skrapor och NASDAQ-kostymer på nedre Manhattan.

Natten innan Internationella kvinnodagen 8 mars stod hon plötsligt där. Det pratades om att feministiska gatukonstnärer låg bakom.

Verket hyllades till skyarna, turister flockades, någon satte på bronsflickan en sån där ohygglig rosa mössa från Women´s march.

Snart kom det dock fram att ”Fearless girl” inte alls var radikal guerilla-konst utan ett pr-trick, finansierat av ett av världens mäktigaste investmentbolag, State Street Global Advisors. Flickstatyn skulle marknadsföra deras ”satsning” på jämställdhet i storföretagen.

Med det menade man till exempel inte krav på betald föräldrapenning. Eller på höjda lägstalöner, något som skulle hjälpa miljontals kvinnor i låglöneyrkena.

Nej, tanken är att orädda flickan ska inspirera företag över världen att få in fler kvinnor på toppositioner. Då vill investmenbolaget investera mera i dem. För kvinnor i ledningen leder till ökad vinst, enligt State Street Global Advisors analytiker.

Jag säger inte att det är dåligt – det är en slags Ivanka-Trumpifiering av feminismen som Birgitta Ohlsson och hennes armé av duktiga flickor säkert skriver under på.

Men är vårt största hopp idag att unga tjejer ska drömma om att ta över Deutsche Bank?

Foto: Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Fearless girl har blivit en turistattraktion och ska få stå kvar till februari nästa år.

Nu rasar debatten: vissa menar att statyn är fejk-feministisk. Konstnären bakom Wall street-tjuren hävdar att flickan fråntar den gyllene oxen sin potens. Samtidigt har nära 40 000 personer skrivit under namnlistan som kräver att ”Fearless girl” ska få stå kvar permanent.

Själv fastnar jag för en bild på några småtjejer som tar en stolt selfie med bronsstatyn mellan sig.

Och det slår mig – är detta första gången de ser en offentlig avbildning av en kvinna som varken är sexualiserad, död eller naken?

Publicerad:

LÄS VIDARE