Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:

Ett hjärtslag från makten på riktigt

Publicerad:

Talesättet ”ett hjärtslag från makten” är missbrukat. Det är trots allt väldigt sällan som en amerikansk vicepresident får ta över.

Men den här gången känns chansen större än någon gång tidigare.

Därför är utgången av bataljen mellan Mike Pence och Kamala Harris extra viktig.

Aldrig tidigare har två så gamla män slagits om presidentmakten. Joe Biden är med sina snart 78 år den äldste kandidaten som ställt upp i ett presidentval.

Som jämförelse var Ronald Reagan 77 år när han lämnade posten efter åtta år. Med det är han den äldste sittande presidenten i amerikansk historia.

I ett historiskt perspektiv är även Donald Trump med sina 74 år rekordgammal. Skulle han bli omvald slår han Reagans rekord.

Även om vi allmänt sett lever och har hälsan längre så har medellivslängden i USA faktiskt gått ned på senare år. Men även om vi bortser från det är risken för att Trump eller Biden, beroende på vem som blir vald, ska dö på sin post en inte oväsentlig faktor.

President Trump är sjuk i covid-19. Just nu ser det ut som han klarat sjukdomen alldeles galant med tanke på sin ålder och betydande övervikt men enligt läkarna kan det fortfarande vända.

Joe Biden framstår på många sätt som mer skröplig än Trump. Han är betydligt mer försiktig i sin kampanj och håller aldrig några valmöten med fler än 50 personer närvarande. Han bär nästan alltid mask. Men det finns ändå ingen garanti att han inte kan drabbas av covid-19 längre fram eller någon annan sjukdom.

Vi vet alla att risken för svår sjukdom ökar med stigande ålder.

Därför måste man räkna med möjligheten att USA:s president inom de närmaste fyra åren kan heta Mike Pence eller Kamala Harris.

Djupt religiös

Därför är utgången av den enda debatten mellan vicepresidentkandidaterna extra viktig i årets val. Båda kan snabbare än någon anar vara i den positionen att de får hoppa in i Vita huset.

Förmodligen ett scenario som många amerikaner inte räds. Kanske rentav välkomnar jämfört med att ha en narcissist som Trump eller en klart åldrande Biden som styr landet.

Mike Pence, 61.
Foto: Jacquelyn Martin / AP
Mike Pence, 61.

Alla utgår ifrån att vad de kommer att få se i vicepresidentdebatten är två mer traditionella politiker som inte ägnar sig åt grova personattacker eller att hela tiden avbryta varandra. I det avseendet är de ett föredöme om man ser till den tillställning som Trump och Biden levererade för en dryg vecka sedan.

Mike Pence är en djupt religiös och starkt konservativ republikan. Han är en karriärpolitiker med en bakgrund som talkshowvärd för ett eget radioprogram. I nästan alla avseenden är han Donald Trumps raka motsats. Han är lugn och håller sig helst i bakgrunden. Han har visat på obrottslig lojalitet mot presidenten. I de frågor han har andra åsikter, exempelvis när det gäller utrikespolitiken, så håller han hellre tyst än han säger emot.

Med sina 61 år är han en trolig republikansk presidentkandidat 2024 oavsett om Trump vinner nu eller inte.

Går inte i Hillary-fällan

Kamala Harris är den perfekte vicepresidenten för Joe Biden. Med sina 55 år är hon betydligt yngre och långt mer vital än Biden. Förutom att hon är kvinna tillhör hon dessutom den svarta minoriteten. Hennes mamma är från Indien och hennes pappa från Jamaica. Hon är färsk senator från den liberala delstaten Kalifornien men har en lång karriär som åklagare bakom sig.

Foto: Carolyn Kaster / AP
Kamala Harris, 55.

Precis som Biden tillhör hon Demokraternas mittenfalang även om hon i frågor när det gäller ras står mer till vänster i partiet. Men hon är definitivt ingen Bernie Sanders eller Alexandria Ocasio-Cortez.

Biden har hintat att han kanske inte ställer upp för omval om fyra år ifall han vinner. Därför ses Harris som Demokraternas framtid och USA:s första kvinnliga president.

Både Pence och Harris är vassa debattörer. Pence på ett lågmält sätt. Harris mer offensiv och hård men utan att hamna i Hillary-fällan.

Kan bli sista debatten

En vicepresidentdebatt har sällan någon inverkan på valutgången men i ljuset av de två åldriga kandidaterna kan inverkan den här gången bli större.

Om inte annat kan Pence och Harris visa hur en presidentdebatt borde gå till.
Drabbningen dem emellan kan bli årets sista debatt. Joe Biden har sagt att han inte vill debattera mot Trump den 15 oktober i Miami ifall presidenten fortfarande bär på covidsmitta.

Tackar Biden nej kommer Trump att försöka vända det till sin fördel genom att utmåla sin motståndare som rädd och svag.

Själv säger presidenten att han ser fram mot debatten som han hävdar ”blir fantastisk”.

Vid sidan står Pence och Harris och avvaktar. Den här gången bokstavligt talat bara ett hjärtslag från makten.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: