Mejla

Peter Kadhammar

Dömdes till fängelse fyra gånger men utvisades inte – varför?

Dömdes i svenska domstolar Mohamed Belkaid sköts ihjäl av belgisk polis under jakt på terrorister. Innan dess levde han i flera år i Sverige där han dömdes till fängelse fyra gånger.

Foto: PRIVAT

KOLUMNISTER

Han kom till Sverige från Algeriet och dömdes i snabb följd fyra gånger till fängelse. Mohamed Belkaid var en så flitig småtjuv att han lyckades bli dömd till fängelse två gånger på ett halvår: tre månader den 30 mars 2011 och sedan tre månader igen den 16 maj.

Först vid det femte åtalet yrkade en åklagare på att Mohamed Belkaid skulle utvisas ur landet.

Hur många chanser ska en karl få när han mer förstör än bidrar med något till sitt nya land? Under sina år i Sverige, han var gift med en 15 år äldre svensk kvinna, hade han aldrig någon officiell inkomst.

Han satt visser­ligen i två bolags­styrelser men det var ingen merit eftersom det ena bolaget plundrades på sin kassa.
Mohamed Belkaids sjaskiga historia vore knappt värd en notis om han inte för 15 dagar sedan skjutits ihjäl av belgisk polis under jakt på terrorister.

Han dog med en kalasjnikov i famnen och en IS-flagga bredvid sig.

Det finns en avgrund mellan dessa två världar: det snälla, lite tvekande Sverige – kan man utvisa eller inte, bör man, bör man inte? – och Belkaids våldsamma slut.

Vad gjorde han i Sverige? Hade han ambitionen att bli en ansvarsfull medborgare? Det verkar inte så. Var han i själva verket här för att skaffa pengar åt terrorister? Det vet vi inte.

Hur hade historien utvecklats om han tidigare blivit utvisad?
Jag talar med tre erfarna­ domare som har olika bilder av hur rätts­väsendet kan agera. En säger att domaren inte själv kan besluta om utvisning; åklagaren måste yrka på det straffet. En annan säger att domstolen självständigt kan ta upp frågan om utvisning. Den tredje, rådman Staffan Wahlqvist, numera­ pensionär, säger att det inte blir utvisning om brottslingen bara döms till böter.

Wahlqvist dömde Belkaid den femte och sista gången. Han var åtalad för grov stöld och brott mot kniv­lagen men bevisningen räckte bara till att fälla honom för kniven, ansåg Wahlqvist. Böter.

Medan jag väntar i telefon slår han i lagboken.

– Jo, man får utvisa om personen döms för ett brott som kan leda till fängelse. Så formellt sett är det möjligt att utvisa på grund av brott mot knivlagen.

Formellt?

– Vi är ganska snälla generellt sett jämfört med andra länder.
En annan domare säger:

– En praxis har utvecklats därför att vi är ett hyggligt land. Vi utvisar inte för småbrott.

Ingen vet vad som hade hänt om Belkaid hade utvisats efter exempelvis tredje fängelsedomen. Men det är intressant att fundera på om en brotts­karriär då hade försvårats eller rentav avbrutits, en brotts­karriär som kulminerade i bomber och mord.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mohamed Belkaid

IS/Daesh (Islamiska staten)

Invandringspolitik

Peter Kadhammar