Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Flyktingfrågan är allra viktigaste frågan

Väljarna gör om den politiska agendan i ny Aftonbladet/Inizio

Flyktingar ankommer med tåg till Stockholms centralstation.

På bara några månader har den politiska dagordningen möblerats om till oigenkännlighet.

Nu tycker varannan svensk att flyktingar och invandring är den absolut viktigaste frågan.

Enligt Aftonbladet/Inizios senaste mätning har flyktingfrågan seglat upp som solklar etta på listan över vilka politiska frågor som svenska folket lägger störst vikt vid. Nästan varannan svensk, 47 procent, tycker den är viktigast.

Så såg det inte alls ut för ett halvår sedan. I augusti låg flyktingfrågan på delad femteplats på listan över politikens viktigaste frågor. 19 procent, alltså mindre än hälften så många som i dag, tyckte den var viktigast.

Men det är stor skillnad mellan de politiska blocken. Av dem som röstade på något av regeringens båda partier eller Vänsterpartiet i förra valet placerar bara 23 procent den högst upp på priolistan.

Motsvarande siffra för Alliansens väljare är 49 procent, alltså marginellt över genomsnittet. Medan, föga överraskande, 82 procent av SD-väljarna tycker att den är viktigast.

Förutom SD-väljarna rankar Moderaternas och Kristdemokraternas väljare frågan högst. 56 respektive 70 procent placerar den som etta på listan..

Minst viktig är frågan för Socialdemokraternas och Vänsterpartiets väljare. 24 procent av S-väljarna och 18 procent av V-väljarna tycker att den är viktigast.

Män tycker att den är viktigare än kvinnor. Ju äldre man är och ju mer man tjänar desto större vikt lägger man på flyktingfrågan, en svårförklarlig skillnad jämfört med resten av befolkningen.

Svenska folket gör sannolikt en korrekt bedömning när de utnämner flyktingar och invandring som vår tids största politiska fråga. Det gör riksdagspartierna också.

Under några höstveckor korsade över 10 000 asylsökande över gränsen till Sverige och situationen höll på att bli ohållbar. Migrationsverkets personal slet som hundar för att åtminstone ordna tak över huvudet till alla.

Det säger sig själv att 83 000 asylsökande under 2014, 163 000 i år och mellan 70 000 och 140 000 i år enligt Migrationsverkets prognos sätter stor press på samhället. Det kommer det att fortsätta göra under åtskilliga år framöver.

Alla ska lära sig svenska, alla ska ha någonstans att bo, barnen ska gå i skolan och de vuxna skaffa sig ett jobb. Det kommer att påverka oss alla under en mycket lång tid.

I ett land där kvinnorna varit fler kommer männen nu att bli fler än kvinnorna. Vilken betydelse får det? I ett land där många har en gemensam berättelse kommer många nu att känna att de inte är en del av den. Vad blir konsekvenserna av det?

Ingen har svaret. Kanske betyder det inte ett dugg, kanske är det betydelsefullt.

På delad andraplats över politikens viktigaste frågor ligger sysselsättning och jobb respektive sjukvård. De ligger alltid på tre i topplistan.

Det gör också utbildning och skola. Det är för närvarande politikens för närvarande tredje viktigaste fråga när väljarna själva får bestämma.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset