Mejla

Lena Mellin

Fridolin och hans parti är valets superförlorare

Vinnarna är Centern och Vänsterpartiet som ökade med 40 procent

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Valets största vinnare är Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. Centern och Vänsterpartiet ökade med 40 procent.

Valets största förlorare är Miljöpartiet. Gustav Fridolin och Isabella Lövins parti tappade mer än var tredje väljare.

När man presenterar valresultat brukar man normalt redovisa förändringen i procentenheter. Om ett parti ökar från tio till elva procent uppges förändringen vara en procentenhet.

I vanliga fall beskrivs förändringen, exempelvis i årsredovisningar och andra ekonomiska sammanhang, i procent. I så fall är förändringen i exemplet ovan tio procent.

Med det sättet att beskriva riksdagsvalet så är valets största vinnare Centern och Vänsterpartiet. Väljarstödet för Annie Lööfs respektive Jonas Sjöstedts partier ökade med 40 procent.

Uträkningen bygger på den preliminära rösträkningen när samtliga röster i de totalt 6 325 valdistrikt envar räknade. Ingenting tyder på att det kommer att se annorlunda ut när den slutliga rösträkningen är klar.

På delad andraplats kommer Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Stödet för dessa båda partier ökade nästan lika mycket som för C och V, med 36 procent.

De som också hör till valets vinnare är Liberalerna med Jan Björklund i spetsen. Men deras ökning var synnerligen blygsam, två procent.

Bland förlorarna är skillnaderna större. Valets absolut största förlorare är Gustav Fridolin och Isabella Lövins Miljöpartiet. De tappade mer än var tredje väljare eller 36 procent.

Näst största förlorare är Moderaterna som tappade nära var sjunde väljare eller 15 procent av väljarkåren. Av förlorarpartierna kom Socialdemokraterna lindrigast undan. De tappade nästan var tionde väljare eller nio procent.

Och vad är det för vits att plötsligt plocka fram nya siffror. Å ena sidan att visa att ett tapp på 2,5 procentenheter för Miljöpartiet är en mycket stor förändring trots att siffrorna ser så blygsamma ut. Det motsvarar mer var tredje väljare.

2,3 procentenheters ökning för Vänsterpartiet kan också förefalla småttigt. Men i själva verket ökade deras väljarkår med hela 40 procent.

Å andra sidan visar siffrorna hur mycket partiernas ekonomiska muskler ökar. Under den kommande mandatperioden kommer det statliga stödet till partierna öka - eller minska - i ungefär den omfattningen.

För Miljöpartiet får det omfattande konsekvenser. Man har idag ett relativt stort partihögkvarter vid Slussen i Stockholm. Det kan i framtiden bli för dyrt för partiet att hyra.

Enligt den preliminära rösträkningen får de tre rödgröna partierna 144 mandat i riksdagen, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Valets vinnare - och förlorare

1. Centern 8,6 procent + 40 procent

Vänsterpartiet 8,0 + 40 procent

3. Kristdemokraterna 6,3 procent + 36 procent

Sverigedemokraterna 17,5 procent + 36 procent

4. Liberalerna 5,5 procent + 2 procent

5. Moderaterna 19,8 procent - 15 procent

6. Socialdemokraterna 28,3 procent - 9 procent

7. Miljöpartiet 4,4 procent - 36 procent.

Så här ser det ut om man redovisar valvinster- och förluster i procent i stället för procentenheter. Uträkningen är baserad på det preliminära valresultatet. Det slutliga valresultatet kommer inte att rucka något i den här tabellen.

Publisert:

LÄS VIDARE