Att se ungdomar supa ner sig är inget nöje

KOLUMNISTER

Jag förstår bara inte hur det kommer sig att Kanal 5 lägger ner ”Celebrity rehab”.

Alltså missförstå mig rätt nu, ingen är gladare än jag över att slippa se skiten framöver, jag tycker i själ och hjärta att det är helt fel att göra profit på andras sjukdom. För vi ska komma ihåg att beroendesjukdomarna i Sverige klassas som sjukdomar, det är många som tycks vilja glömma det.

Men jag kan ändå inte låta bli att tycka det är ett märkligt statement av femman när de valt att hejdlöst låta ett gäng ungdomar med glasklara begynnande beroendeproblem supa, knulla, göda manschauvinistiska loserbeteenden och ägna sig åt andra självskadebeteenden under bästa sändningstid i programmet ”Kungarna av Tylösand” hela hösten.

Det känns tydligen helt okej att supa ner unga människor i ett kraftigt missbuk, men amoraliskt att filma kända människor i ett, i och för sig betalt, tillfrisknande. Var finns logiken i den bedömningen?

Svaret är naturligtvis enkelt: det finns ingen logik hos Kanal 5. Det finns ingen moral. Det finns bara ett gäng narcissistiska, sensationslystna och okunniga människor bakom spakarna. Calle Schulman, producent för ”Kungarna av Tylösand”, försvarar på sin blogg såpan med orden: ”... jag inbillar mig att det är bra för oss människor att se andra människor i mänskliga, förfärande, pinsamma och galna situationer. Det öppnar tabun och ger frisk luft. Vi ska inte skämmas över att vi är människor som ibland har roligt och skiter i alla konsekvenser.”

Att reducera ”Kungarna av Tylösand” till ett gäng sköna partyprissar som öppnar tabun och ger frisk luft, är så infernaliskt ansvarslöst och rakt igenom korkat. Att Calle Schulman på fullt allvar menar att de här deltagarna har ”roligt” är verklighetsfrånvänt.

Googla på ordet alkoholism, Calle Schulman, och du kommer snabbt att inse att du genom att producera det här programmet bidrar till att utveckla den livshotande, ofta mycket förnedrande, alltid smärtsamma och socialt förödande sjukdomen hos i stort sett hela det här ”glada” Tylösandsgänget.

I nästa blogginlägg skriver Calle Schulman att han tycker att det är såååå synd att ”Celebrity rehab” läggs ner. Han menar att alla som har kritiserat den här programidén borde skämmas och att vi som vill ha det nedlagt hindrar olyckliga människor från att få hjälp. Att möjligheten till ett bättre liv i och med nedläggningen av programmet har ryckts ifrån dem. Hur tänker Calle Schulman här egentligen?

Inte alls uppenbarligen. Han har verkligen noll koll på vad beroendesjukdom innebär. Jag råder Kanal 5 att skicka honom på en ordentlig utbildning, eller lägga in honom på rehab.

avSanna Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM