Mejla

Malin Wollin

De ”knarkiga” modellerna är uppfriskande

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bild från Acnes hemsida.
Bild från Acnes hemsida.

KOLUMNISTER

Var generation har sitt kroppshat.

När jag var ung och ätstörd låg fokus på fettvecken i armhålan, alltså de streck i huden som uppstod när man vek ner sin arm längs kroppen. Hade man fler än tre veck uppstod panik och bantning, och därpå den oundvikliga frågan: hur bantar man en armhåla?

I dag ska man ha ett mellanrum mellan låren, låren ska inte gå ihop. Lårfettet på höger sida får inte skava mot lårfettet på vänster sida.

För två veckor sedan fick klädmärket Acne ta emot ett ton dålig press med anledning av sina modeller. Tydligen är modellerna för smala. Men inte bara det. I drevet som följde hette det att modellerna såg ut att vara ”tretton år gamla”, de var ”knarkiga”, de såg ”håglösa” ut och de var inte ”glada och käcka”.

Man tog modellernas smala kroppar i inteckning för att tala illa om unga tjejer, men det verkar ingen tänka på. För alla är ute efter att värna unga tjejer. Inte de unga tjejer som jobbar med att visa upp Acnes kläder, men andra tjejer.

På den västra sidan Nordsjön skrev tv-mannen Piers Morgan en lång text om en kampanjbild i Victoria Beckhams nya solglasögonkollektion. Hela bilden är ett ansikte med fula solglasögon och en lång, mager, samt flexad arm.

Piers tyckte att kvinnan var ”utmärglad”, hon såg ”sjuk” ut, och bilden fick Piers att må ”fysiskt illa”.

Piers gjorde klart för läsaren att han inte lägger skulden på modellen, Giedre Dukauskaite. ”Hon kanske är fullständigt hälsosam” (han har precis kallat henne både sjuk och utmärglad)

Så här ligger det till Piers: man kan inte kommentera en annans människas kropp utan att kommentera dennes kropp.

Nu vill jag på intet sätt vingklippa Piers rättigheter att ha en åsikt om stort och smått i världen, men det finns ju så mycket han skulle kunna skriva om för att lyfta kvinnors utsatta situation.

En arts fartsy reklambild för ett par solgalsögon för tretusen kronor, är det en strid som är viktig att ta?

Personligen finner jag Acnes modeller, till synes osminkade, oerhört uppfriskande.

I en tid av sminktutorials för tonåringar, där man applicerar tre lager gul foundation och sedan skuggar ansiktet till oigenkännlighet, visar Acne upp mörka ringar under ögonen. Tänk om Acne gör något viktigt här?

När vi debatterar kvinnor på reklambilder hör jag ofta argumentet ”Är det så här de vill att vi ska se ut?”

Nej, vem har sagt det? Marknaden vill tjäna pengar. Victoria Beckham vill sälja solglasögon. Acne vill sälja jeans för 1 795 kronor.

”Hu, vilka ledsna modeller, jag tänker aldrig köpa något från Acne igen”.

Nej, men så låt då bli.

Luften är lika fri som hålrummet mellan låren.


Sofia Helin som Saga Norén i ”Bron”.

Den onda röran:

”Bron”. Jag har inte varit med om så många lösa trådar sedan Lost. Och den såg jag inte färdigt på grund av för många lösa trådar. Längtar efter underhållning med bara en boll i luften.

Den goda röran:

När det är slutet av januari, nära hundra dagar kvar till maj och en grävskopa har plöjt en vallgrav kring ditt hus, då finns blott en liten grynig tröst. Risotto. Alltid risotto.

Av: 

Malin Wollin

Publisert:

LÄS VIDARE

Acne svarar på kritikstormen

ÄMNEN I ARTIKELN

Acne Studios

Victoria Beckham

Ätstörningar

Piers Morgan

Media & reklam