Våldsmobben är illa nog – utan att få hjälp från höger och vänster

1 av 5 | Foto: Per-Olof Sännås
Polispådrag i centrala Stockholm.

I fredags kväll utsattes Sverige för någonting nytt och farligt.

En rasistisk mobb drog genom Stockholm city för att misshandla barn. Maskerade män som i ett flygblad försökte rättfärdiga sin kriminalitet genom att påstå att rättsväsendet har kapitulerat.

Kommentarsfältskrigarna gav sig ut på gator och torg med sin retorik för att skipa vad de har inbillat sig är rättvisa.

Det var en attack inte bara mot oskyldiga människor. Det var även ett angrepp mot rättsstaten. Att en polis var en av de misshandlade är ingen tillfällighet.

I pöbelns regi ingår att skapa en bild av att ordningsmakten inte lyckas skydda medborgarna mot mörkhyade mördare och våldtäktsmän.

Det är en effektiv metod: näring finns att hämta ur ledarsidors idisslande om systemkollaps och från ett politiskt etablissemang som mer och mer anammar den sverigedemokratiska berättelsen om hur Sverige ser ut.

Att se hur personer till höger och vänster har reagerat på rasisternas politik har inte varit uppbyggligt.

Borgerliga debattörer kallar våldsverkarna medborgargarde, som om vi har att göra med grannar som samverkar mot inbrott. Och som anser att vi måste ha förståelse för att folk reagerar då rättsväsendet har kastat in handduken.

Den som hävdar att staten har kollapsat är antingen en lögnare eller en person som lider av en gravt snedvriden verklighetsuppfattning och som troligen aldrig har satt sin fot i ett land som verkligen är i upplösningstillstånd.

Och på vänsterkanten återfinns det eviga gnället på polisen. Polisen gjorde fel som släppte en nazistisk demonstration genom Stockholm härom veckan. Polisen gjorde fel i helgen. Polisen har kapitulerat.

Kverulanterna tycks inte förstå att polisens uppgift att skydda demokratin aldrig är så viktig som när fascister tar gatan i besittning och att det är av betydelse att myndigheten känner att den har samhällets stöd.

Att rasister angriper samhället är allvarligt. Än obehagligare är att se hur delar av vänstern och högern delar deras uppfattning om att rättsstaten har abdikerat.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism