Mejla

Lena Mellin

Resten av ledningen borde också gå

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Annelie Nordström gjorde det enda rätta. Hon slutar som ordförande i Sveriges största fackförbund Kommunal.

Aftonbladets granskning bevisar att god journalistik gör skillnad. Utan den hade överdrifterna i Kommunal aldrig avslöjats.

Aftonbladet och Richard Aschbergs granskning av Kommunal är journalistik av gammalt hederligt snitt. Det har avslöjat missförhållanden man knappt kunde föreställa sig. Inte i något fackförbund överhuvud taget. Men framför allt inte i ett som företräder många lågbetalda kvinnor i offentlig sektor.

Det har varit journalistik som gör skillnad. Förra onsdagen publicerades de första artiklarna. En vecka senare hade kassören fått kicken och förbundsordföranden meddelat att hon inte ställer upp till omval vid Kommunals kongress i slutet av maj.

Bra jobbat, säger jag och kan göra det med rent samvete. Jag har inte varit inblandad i granskningen utan får nöja mig med att sola mig i glansen av mina kolleger.

Slutar med stil

Annelie Nordström gör det enda rätta. Hon slutar när hennes mandatperiod tar slut, det vill säga under fackkongressen på försommaren.

Hon gör det dessutom med stil. Hennes efterträdare ska kunna börja jobba med de för medlemmarna viktiga frågorna. Inte med att städa upp efter Nordström och förbundsledningen.

Det jobbet tänker Nordström göra själv och hon har redan börjat.

Lägger ner eller säljer finkrog

Handelsbolaget Lyran, som äger konferensanläggningen Marholmen och finkrogen Metropol Palais i Stockholms city, får ny ordförande, en affärsjurist, och ny styrelse. Ägardirektiv och driftsform ses över.

Finkrogen, där porrstjärnan Puma Swede uppträdde, läggs ner eller säljs. Det var inte en dag för tidigt. Av alla konstigheter som uppdagats i Aftonbladets granskning är det här den allra märkligaste. Hur tänkte Kommunals styrelse när de välsignade att förbundet öppnade guldkrog?

Kommunals regler för alkoholrepresentation, resor, lägenheter och presenter ska ses över. Internrevisionen stramas upp. Det verkar vara mer än nödvändigt.

Hån mot medlemmarna

På presskonferensen presenterade Annelie Nordström också en ny gyllene regel. Den går ut på att ledningen alltid ska kunna se medlemmarna i ögonen och kunna säga att det som görs är bra för dem.

Det är inget fel på regeln, tvärtom. Men det djupt hånfulla mot Kommunals halva miljon medlemmar är att den ens behöver formuleras.

Vilket mål har förbundsledningen tidigare haft för sitt arbete? Det bästa för ledningen? Det bästa för att Annelie Nordström eller förre kassören Anders Bergström ska ha roligt på jobbet och dricka vin med den egna etiketten Grosshandlargårdens vin?

Rimligt att resten lämnar

Det rimliga är att inte bara Annelie Nordström utan även resten av förbundsstyrelsen lämnar vid kongressen om fyra månader. De har ju precis som Norström sett mellan fingrarna och låtit excesserna i förbundet fortgå.

Att skicka 29 personer till en kongress i Sydafrika kan möjligen vara motiverat även om det låter överdrivet många. Men att maskera en semestertripp till Krugerparken till en del av en tjänsteresa är korrupt och det borde någon ha ställt sig upp och sagt.

En lantarbetare flögs till parken för ett möte med kommunalarna. Han var motivet för att förvandla resan till en tjänsteresa betald av medlemmarna.

Är man så rutten saknar man faktiskt all form av berättigande att leda en organisation. Det borde resten av styrelsen förstå.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar Kommunal

Kommunal

Annelie Nordström

Aftonbladet

Lena Mellin