Om Trump vinner faller klimatavtalet

1 av 3 | Foto: Susan Walsh / AP

PARIS. Världen må darra över presidentkandidaten Donald Trump.

Med honom i USA:s ledning lär världens största ekonomi inte respektera klimatavtalet, oavsett hur det ser ut.

Planen är att ha ett nytt, bindande globalt klimatavtal klart redan i morgon kväll. Det kan vara överspelat om Donald Trump blir republikanernas presidentkandidat i valet nästa år.

Han har nämligen ingenting till övers för klimatet. Eller tycker att det är en fråga för länder som Kina och Indien.

Med honom vid USA:s roder talar det mesta för att ett eventuellt klimatavtal inte kommer att följas. Trump tror nämligen inte på det där med höjda medeltemperaturer, smältande isar, kraftigt höjda havsnivåer, torka, skyfall och stormar.

När klimattoppmötet här i Paris öppnade den 30 november deltog Barack Obama, i likhet med ett 150-tal andra stats- och regeringschefer. I samband med det slog den amerikanske presidenten fast att ”klimatet är ett av de största hoten mot USA och världen”.

Eftersom en ovanligt enig kår av vetenskapsmän är av samma uppfattning skulle man kunna tycka att det var ett ganska uddlöst påstående. Men USA har ingen tradition av att hålla klimatets fana högt så där, på Obamas hemmaplan, var det kontroversiellt.

Donald Trump, som fajtas mot bland andra Obamas partikamrat Hillary Clinton i presidentvalet, såg sin chans. Och han drämde till rejält.

– Jag tror att det är bland det dummaste uttalande som jag någonsin har hört, det dummaste i hela den politiska historien, sade han och lade till:

– Förutom att vara inkompetent är han faktiskt ganska naiv.

Skulle Donald Trump vinna presidentvalet i november nästa år talar alltså mycket för att USA struntar i det globala klimatavtal som håller på att mejslas fram här i ett vintergrått Paris. Varför skulle de göra det?

Vid det förra, misslyckade klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 låg USA inte i framkant. Obama hade annat i huvudet. Men det gör de nu.

I går, i sitt tal på klimattoppmötet, slog utrikesminister John Kerry fast att USA ingår i ”the high ambition coalition”, koalitionen för ett starkt klimatavtal med höga ambitioner. Där ingår en rad både små och stora länder, rika och fattiga.

Det tycker Donald Trump förmodligen är rena larvet. I alla händelser finns ingenting som ens liknar klimat eller överlevnad eller för den delen jämställdhet i vid bemärkelse på listan över hans fem viktigaste frågor.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM