Mejla

Lena Mellin

De tävlar om vem som är mest invandringsfientlig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Socialdemokratenas budskap ”Det Danmark du känner” pryder valaffischerna.

Valet i Danmark har utvecklat sig till ett mästerskap i invandringsfientlighet.

Ena sidan vill ha hårdare villkor för flyktingar redan i sommar. Den andra är mer raffinerad och talar om ”det Danmark du känner”.

Valet gäller 179 platser i folketinget och hålls i övermorgon. Det är mycket jämt mellan blocken. Enligt nyhetsbyrån Ritzau, som gått igenom de senaste 19 opinionsmätningarna, stöds det borgerliga blocket av 51,2 procent av väljarna medan det regerande vänsterblocket får 48,8 procent.

Invandringen är valets huvudfråga och valdebatten har utvecklat sig till ett danskt mästerskap i invandringsfientlighet.

Socialdemokraternas främsta valbudskap är ”Socialdemokraterna - det Danmark du känner”. Ett subtilt främlingsfientligt budskap.

Partiet går också till val på stramare asylregler och fler krav på invandare. Liksom att den som kommer till Danmark ska arbeta.

Både Stefan Löfven och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin avstår från att, som brukligt, delta i den danska valkampen och hänvisar till tidsbrist. Jojo.

De borgerliga, vars stats­ministerkandidat är förre statsministern Lars Løkke Rasmussen, vill införa hårdare villkor för flyktingar redan i sommar. Han har tidigare föreslagit att utländska medborgare ska förskottsbetala för välfärd.

I en tv-debatt med stats­minister Helle Thorning-Schmidt anklagade han henne för att ha gjort Danmark attraktivt för flyktingar:

- Innan låg vi tia i EU när det gällde att bevilja asyl. Nu ligger vi femma.

En annan viktig fråga är ekonomin. Oppositionen kräver nolltillväxt för offentliga sektorn och sänkta skatter. Regeringen vill i stället satsa 39 miljarder på vård, skola och omsorg.

Men under ytan är det en helt annan fråga som puttrar. Näm­ligen statsministerkandidaterna själva.

Helle Thorning-Schmidt, gift med förre brittiske Labour­ledaren Neil Kinnocks son Stephen, klär sig elegant och kallas ömsom Gucci-Helle eller Selfie-Helle.

Det första anspelar på den exklusiva klädsmaken, det andra på att hon tog en selfie på sig själv, Barrack Obama och David Cameron under Nelson Mandelas begravning. Ohyfsat, tyckte många.

Att ena dottern går i privatskola och att hon avbröt ett samtal för att presentera sig för Sex and the city-stjärnan Sarah Jessica Parker har inte heller upp­skattats av alla.

Lars Løkke Rasmussen, även kallad ”Lyxdjuret” och ”Reskungen” har också exklusiva vanor. Men han låter, till skillnad från Thorning-Schmidt, andra betala.

Statskassan har fått stå för privata kostnader för cigaretter, taxi, restaurang och hotell. Som ordförande i klimatorganisationen GGGI långflög han femton gånger i första klass. Förra året avslöjades att hans parti Venstre betalat familjens semester på Mallorca och kläder och skor för sammanlagt 152 000 kronor.

Pinsamt för Løkke är också avslöjandet att han låtit sitt parti betala för röksanering av ett hotellrum.

Som hälso­minister tog han initiativ till en lag som förbjöd rökning på jobbet och offentliga rum.

I förtroendekampen leder dock Thorning-Schmidt. På frågan vem som är den bästa och duktigaste politikern svarar tre av tio Løkke Rasmussen och knappt hälften Thorning-Schmidt.

48 procent har förtroende för Thorning-Schmidt som stats­minister. Motsvarande siffra för Løkke Rasmussen är 19 procent.

Valet i Danmark

I folketinget finns 179 platser och nio partier. Regeringen utlyser val inom en fyraårsperiod efter det förra valet. Det finns inte en fast valdag.

I regeringen sitter i dag Socialdemokraterna och Radikale Venstre, ett socialliberalt parti. Från början ingick också Social­istiskt folke­-parti men de hoppade av 2014 på grund av inre stridig­heter.

Lars Løkke Rasmussen

Parti: Venstre.

Ålder: 51 år.

Familj: Hustru, tre barn.

Karriär: Ledamot av folketinget 1994. Hälso­minister 2001–2007. Finansminister 2007–2009. Partiledare och statsminister 2009-2011. Där­efter parti- och oppositions­ledare.

Smeknamn: Reskungen och Lyxdjuret.

Helle Thorning-Schmidt

Parti: Socialdemokraterna.

Ålder: 48 år.

Familj: Make, två döttrar.

Karriär: Jobbade för danska Socialdemokraterna i EU-parlamentet och som konsult för danska LO innan hon valdes in som ledamot av EU-parlamentet 1999. Invald i folketinget 2005 då hon också valdes till partiledare. Stats­minister sedan 2011.

Smeknamn: Gucci-Helle och Selfie-Helle.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM