Lena Mellin

Vart tittade du, Anitra Steen?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Korruptionshärvan på Systembolaget stänker på ledningen. Både på Anitra Steen och hennes föregångare Gabriel Romanus.

Hittills är 35 anställda på Systembolaget och en leverantör delgivna misstanke om brott. Det statliga bolaget spelar därmed huvudrollen i en av de större korruptionsskandalerna i Sverige på senare år.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare har de otillåtna affärerna mellan butikscheferna och leverantörerna pågått i minst ett decennium.

En leverantörs broschyr, tryckt på tjock glansigt papper där förmånerna för merförsäljning radas upp, talar samma språk. Att den mutade själv får välja vad han eller hon vill bli mutad med måste vara nydanande. Även om idén tycks komma från jultidningsförlagen där ungdomar kan jobba ihop en bonus om de är riktigt idoga.

Stängda ögon?

Omfattningen, både i tid och antal indragna personer, gör att affären stänker på Systembolagets ledning. Antingen har de interna kontrollsystemen inte fungerat eller så har man valt att stänga både ögon och öron för obehagliga uppgifter i bolagets interna ryktesflod.

Förre socialministern Gabriel Romanus var vd för Systembolaget i 13 år. Han slutade 1999 och är nu tillbaka där han startade – i politiken. Han återinvaldes i riksdagen förra året. Romanus är en av de främsta förespråkarna för svensk alkoholpolitik. Men oegentligheterna i det egna bolaget gick honom uppenbarligen spårlöst förbi. Hur kunde det komma sig?

Anitra Steen själv hann jobba på bolaget i drygt tre år innan ledningen gav fem butikschefer sparken eftersom de utnyttjat sin ställning. Fyra av dem samt tre leverantörer polisanmäldes i januari.

Många inblandade

Man kan ju föreställa sig hur många som är inblandade när pallar av flaskor och burkar levereras till butiken utan betalning – trots att de inte är avsedda för försäljning. Efter ett tag returneras de till leverantören. Avsikten med manövern är att få upp omsättningen på de levererade varorna. Allt för att komma med i butikens ordinarie sortiment.

Många deltog alltså i fifflet. I åratal har Steen, Romanus och deras underchefer inte förstått, eller låtit bli att förstå, vad som pågick.

Systembolaget är grundbulten i svensk alkoholpolitik. Monopolet för försäljning till privatpersoner har överlevt trots medlemskapet i EU där monopol i princip är förbjudna.

Förutsättningen var att alla produkter skulle behandlas lika. Det har Systemets butikschefer alltså inte gjort. Åt vilket håll tittade ledningen?

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Lena Mellin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin