Partiledaren är mycket viktig – vad väljarna än säger

Foto: ANNA TÄRNHUVUD AFTONBLADET 85705
KOLUMNISTER

Valforskarna borde vara skakade i sina grundvalar. De hävdar nämligen i sten att partiledaren bara är av marginell betydelse för väljarnas val av parti. De kan påverka valresultatet genom att vara flöten eller sänken för sitt parti. Men inte mer.

Men nu har själva verkligheten överbevisat dem. Partiledaren har visst betydelse. Stor betydelse till och med.

Anna Kinberg Batra meddelade den 25 augusti att hon skulle sluta som partiledare. Då var stödet för Moderaterna nere på 16 procent i Aftonbladet/Inizios väljarbaro-meter.

Redan följande barometer, då Kinberg Batra fortfarande var kvar som partiledare men alltså hade meddelat att hon skulle sluta, hade stödet ökat till 16,5 procent. Det räckte alltså att hon aviserade sin avgång för att stödet skulle börja öka.

Oktobermätningen från samma institut gjordes mellan den 3 och 9 oktober, två till och med sju dagar efter Ulf Kristersson hade valts till ny moderatledare. Där ökade Moderaternas andel av väljarkåren med 2,2 procentenheter till 18,7 procent.

Vid den senaste mätningen hade Ulf Kristersson varit partiledare i 1,5 månader och stödet för partiet ökade med hela 4,5 procentenheter till 23,2 procent, en siffra som tangerar valresultatet.

Kristersson satt i partistyrelsen och var partiets ekonomiska talesperson under Kinberg Batras tid som partiledare. De står alltså för samma politik. Det enda som ändrats är personbytet på partiledarposten.

Kristersson stod också bakom lappkastet i januari när Moderaterna plötsligt skulle börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Sedan han utsågs till partiledare har han meddelat motsatsen, i fortsättningen råder förhandlingsförbud med SD.

Summan av kardemumman är att partiledaren är mycket viktig för partiet. Det finns inget annat sätt man kan tolka det moderata exemplet på.

Men hur kommer det sig då att statsvetarna vid Göteborgs universitets valforskning kommer fram till motsatsen, att partiledare är av marginell betydelse? Det är mycket enkelt, de frågar väljarna om partiledaren är viktig när de väljer parti. Och svaret de får är nej.

Tacka sjutton för det. Väljarna vill ju inte verka dumma och risken för att verka enfaldig om man svarar att partiledaren är viktig kan uppfattas som överhängande.

Skulle man däremot fråga väljarna om de tagit del av partiprogram eller andra partidokument för att bilda sig en grundlig uppfattning om partiet skulle överraskande många svara ja. Fast de givetvis aldrig har öppnat dem. Det har knappt jag gjort heller.


5 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN

Valturnerar redan

V-ledaren Jonas Sjöstedt var först med att dra iväg på val­turné. Han körde igång redan i oktober, tio månader före ­valdagen. Förra veckan fick Karlstad och Växjö besök, i morgon Malmö. Förhoppningsvis vänder han sig främst till de egna, vanliga väljare har inte öppnat öronen än.
Reser också

 Utrikesministern reser också. Med sin tyske kollega Sigmar Gabriel och EU:s utrikesansvariga Federica Mogherini far hon till Bangladesh, Myanmar och Vietnam. Under första stoppet står flyktingfrågan i fokus. Trion besöker bland annat flykting­läger och träffar FN:s flyktingkommissarie.
Ibland tar det tid

 Rättens kvarnar kan mala långsamt och det har det gjort i fallet Ratko Mladic. Många av oss trodde kanske att förre ­bosnienserbiske militärbefäl­havaren fått sin dom, men det har han inte. På onsdag väntas den falla i Internationella domstolen för krigsbrott i Haag. Han greps 2011.
En spännande dag

 På torsdag beslutar EU-ministrarna, för Sverige Ann Linde, vart de två EU-myndigheter som ­ligger i Storbritannien ska flytta. Sverige erbjuder bland annat ­hyreslägenheter till personalen och gratis hyra i tre år för arbetslokalerna om EMA, EU:s medicinmyndighet lokaliseras till Stockholm.
SD kongressar sist

 Året före valår kongressar ­alla partier och bara i höst har det varit sex partikongresser. Sist ut på den fronten är ­Sverigedemokraterna – i Norrköping. Förra gången de ville hålla till i Louis de Geerhallen slängdes de ut. Men inte denna gång. Åkesson håller tal på ­lördag.


VECKANS CITAT

”Problemet med dig, John, är att din ryggrad inte når din hjärna”

Margaret Thatcher, brittisk premiärminister, död 2013, läxar upp en partikamrat i parlamentet

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM