Alla vet att det fuskas

KOLUMNISTER

...men regeringen har valt att blunda

Det man kan anklaga Bosse Ringholm för är att ha tagit för lätt på det svenska fusket.

  Den svarta ekonomin blomstrar. Men regeringen har oftast vänt bort blicken.

Kristdemokraternas Göran Hägglund och fp:s partisekreterare Johan Jakobsson kräver att vice statsminister Bosse Ringholm lämnar regeringen.

  Det är en rituell dans. Det ingår i oppositionens uppgifter att påstå att statsråden inte är kapabla att utföra sitt jobb.

  Men det fusk som förekommit i Enskede IK, där Bosse Ringholm var ordförande i 16 år, har inte med hans tjänsteutövning att göra. De fel han eventuellt begått har gjorts som ordförande i klubben. Inte som statsråd.

  Det Bosse Ringholm, och resten av regeringen, borde anklagas för är något helt annat. Nämligen underlåtenhetssynder.

Entydiga vittnesmål

  Vittnesmålen från idrottsrörelsen är entydiga. Svarta pengar är vanligt. En orsak är okunskap, de ekonomiansvariga på klubbarna vet helt enkelt inte vad som gäller.

  – Det kommer nya regler varje år, klubbarnas kassörer borde gå nya kurser varje år för att hänga med, säger exempelvis Bo Furugård, ordförande i intresseföreningen för Stockholms division 2- och 3-klubbar.

  En annan förklaring till svartlönerna är ekonomin. Klubbarnas pengar räcker inte till den verksamhet som man vill bedriva. Att betala svart är en väg. Att begränsa utbetalningarna till ett halvt basbelopp per år, 19?400 kronor, är en annan. Då slipper klubben betala sociala avgifter. Kombinationer är också vanliga.

  Här finns alltså två konkreta problem att ta itu med för en regering som vill stödja föreningslivet och stävja fusket.

  Men i stället för att begränsa och förenkla regelverket byggs det ut. Skattenämnderna tolkar dessutom reglerna olika vilket ökar förvirringen ytterligare.

En kräftsvulst

  Det hade Bosse Ringholm kunnat göra något åt. Både under sitt år som idrottsminister. Och under sina fem år som finansminister. Det har han inte gjort och för det förtjänar han kritik.

  Alla vet att det finns en stor svart sektor i svensk ekonomi. Alla vet att det fuskas. Det är en kräftsvulst.

  Men regeringen har valt att ligga lågt. Försvarslinjen har sett ut så här:

  Fusk och svartjobb förekommer och är osolidariskt. Men det är inget stort samhällsproblem

  Nu har pendeln svängt. Nästa år satsar regeringen exempelvis på att nyanställa 1 020 fuskbekämpare på Skatteverket, Ams och Försäkringskassan.

Folklig vrede krävs

  Men det hjälper inte. Med Enskede IK har Bosse Ringholm hela fusk-Sverige kastat rakt i ansiktet, det som inte fanns i socialdemokraternas idealiserade bild av landet.

  Han kunde ha gjort mer och tidigare. Det bör han, och resten av regeringen, också kritiseras för.

  För att Bosse Ringholm ska tvingas lämna regeringen krävs folklig vrede. Och den lyser med sin frånvaro. Eftersom alla vet att det är så här det går till.

Så mycket kostar fusket

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM