Mejla

Oisin Cantwell

Redaktörerna missade den röda tråden i ny och viktig rapport

Unik undersökning om organiserade brottsligheten

Publicerad:

Den organiserade brottsligheten är större än vad forskarna trott! Oväntat många kvinnor inblandade! Huliganer och mc-gäng samarbetar!

Redaktörerna behövde inte anstränga sig för att hitta vinklar i rapporten om kriminella nätverk som presenterades härom dagen.

Men den röda tråden gick dem förbi.

Sammanlagt 15 244 personer har kartlagts i undersökningen ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige” som i måndags lades fram av Institutet för framtidsstudier.

15 244 personer ingår i kriminella nätverk i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
15 244 personer ingår i kriminella nätverk i Sverige. Arkivbild.

Forskarna har fått tillgång till data från polisen och Säpo, material som jämförts med registret över alla personer som misstänks för brott samt med diverse myndigheters register.

 

Slutsatserna är mycket intressanta och går, som så ofta i sammanhang som detta, att använda för att ge olika ideologiska preferenser näring eller som nya argument i redan fastslagen tes.

Vissa noterar att det finns dubbelt så många högerextremister som vänsterextremister i Sverige. Andra påpekar att två tredjedelar av de kartlagda är födda i Sverige. Åter andra lägger märke till att en majoritet har utländska rötter.

 

För dem med mindre starka politiska drivkrafter är möjligen överraskningarna i undersökningen mer intressanta. Som exempelvis att forskarna tycks ha ägnat sig åt underskattning tidigare.

Den organiserade brottsligheten innehåller fler personer än vad kriminologerna trott. Fler kvinnor (drygt åtta procent) ingår i nätverken än vad som varit känt. Fotbollshuliganer och mc-gäng har oftare kopplingar till varandra än vad tidigare uppskattningar gett vid handen.

Aldrig tidigare i Sverige har forskare haft tillgång till ett så här pass omfattande empiriskt underlag. Det är en mycket viktig undersökning som förhoppningsvis framöver uppdateras med några års mellanrum.

Låt oss inte glömma att grunden för allt brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete är kunskap.

 

Undersökningen befäster samtidigt en tidlös kriminologisk sanning. En sanning som troligen är för förväntad för att rubrikmakarna ska bry sig om den röda tråd som binder samman alla dessa huliganer, maffiamedlemmar och gatugäng. Nämligen fattig bakgrund.

Rekryteringen av kriminella sker från socialt utsatta områden. En ny underklass har vuxit fram.

Huvudförklaringen till att över 60 procent av de kriminella har utländsk bakgrund i en eller annan form torde vara att denna population också är överrepresenterad i de miljöer som den organiserade brottsligheten hittar återväxten i.

Men kan det också finnas andra faktorer som spelar in? Kulturella effekter? Diskriminering av rättsväsendet? Någonting annat?

Utrymme för vidare forskning saknas inte.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE