Mejla

Lena Mellin

Sensation att de vill kasta ut S-profilen

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Stockholms-sossarna vill utesluta förre SSU-basen Niklas Nordström ur partiet är inte bara en sensation.

Det är också ett uttryck för de hårdnande falangstriderna inom socialdemokratin.

Stockholms arbetarekommun, som anses tillhöra vänsterfalangen, är känd för sina hårda, på gränsen till oresonliga fraktionsstrider.

Trots det är det en sensation att arbetarekommunens styrelse vill utesluta förre SSU-ordföranden Niklas Nordström. Han är fortfarande, 12 år efter att han slutade i ungdomsförbundet, en av partiets ledande profiler.

För att hitta något liknande får man gå tillbaka till början av 1990-talet då Lars Törnman slängdes ut. Men han hade startat konkurrerande Kirunapartiet.

Nordström däremot har, visserligen som lobbyist och mot betalning från Svenskt näringsliv, bara försökt påverka sitt parti i en mer tillväxtvänlig riktning.

För att Niklas Nordström, och andra i Slussplans S-förening, ska uteslutas krävs att tre fjärdedelar av partistyrelsen anser att de propagerat mot partiets grundläggande idéer eller uppenbart har skadat det.

Det förefaller vara ett trångt nålsöga, men i den uppjagade stämning som nu råder i Socialdemokraterna kan vad som helst hända.

Valet av partiledare har blåst nytt liv i partiets ändlösa falangstrider. Niklas Nordström anses tillhöra högerfalangen medan Stockholms stad alltså mestadels är vänster.

Vänstern är den mindre av de två fraktionerna. Att frågan om Nordströms framtid som partimedlem går vidare till partistyrelsen kommer att uppfattas som en vänsterseger i maktkampen.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN