Mejla

Lena Mellin

De är bäst i regeringen

KOLUMNISTER

Reinfeldt och Borg får toppbetyg när svenskarna säger sitt om ministrarna

Moderatduon Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är regeringens duktigaste ministrar.

Partikamraten Cristina Husmark Pehrsson, som ansvarar för Försäkringskassan, är sämst.

I dagens Aftonbladet/Sifo sätter svenska folket betyg på regeringens statsråd.

Sifo har på uppdrag av Aftonbladet bett svenska folket sätta betyg på regeringens statsråd i fjorton år.

Den förra mätningen, för ett år sedan, var glädjeläsning för regeringen. Efter bottenåret 2007 höjde svenska folket betyget för två tredjedelar av statsråden. I finanskrisens kölvatten rekordhöjdes betyget för finansminister Anders Borg (M).

Årets omdöme om regeringsmedlemmarnas arbetsinsatser är som helhet marginellt bättre. Men förändringarna är inte alls lika stor som i den förra mätningen.  

Sju statsråd får i år bättre betyg än de fick förra året. Förra året fick 14 höjt betyg.

Hela nio ministrar ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan.

Fem ministrar får sänkt betyg. I förra mätningen drabbades tre statsråd av en sänkning.

Åtta ministrar får godkänt eller mer av svenska folket. Det är lika många som förra året.

Regeringens klarast lysande stjärnor är statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans partikollega, finansminister Anders Borg. Det borde betyda att svenska folket tycker att de hanterat framför allt den ekonomiska krisen väl. Ingen fråga har dominerat politiken så mycket som den under det gångna året.

Får störst sänkning

Både Reinfeldt och Borg får betyget 3,5 vilket är högt när svenska folket ska betygssätta sina statsråd. Men det är inte rekord. Förra utrikesministern Anna Lindh (S) fick 2002 det hittills högsta betyget, 3,6.

Reinfeldt har under de fyra mätningar som gjorts sedan regeringsskiftet 2006 fått betyget tre eller högre.

Av de tio mätningar som gjordes under Göran Perssons tid som statsminister fick han också godkänt eller mer vid fyra tillfällen. Under sex år fick han däremot lägre betyg än tre på den femgradiga skalan.

Vid den här tiden före förra valet gav svenska folket Persson betyget 2,7. Alltså betydligt lägre än årets betyg på Reinfeldt.

I bottenligan harvar däremot två av de ministrar som fått mest kritik under året. Cristina Husmark Pehrsson (M) som är högst politiskt ansvarig för Försäkringskassan och de nya hårdare reglerna för sjukskrivna.

Hon får undersökningens största sänkning. Betyget går ner med 0,2 till 2,4 vilket är mycket svagt – men inte bottenrekord. Det står hittills biståndsminister Jan O Karlsson (S) för. Han fick 2,0 av svenska folket år 2002.

Även betyget för arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) sänks, till 2,6. Även om reglerna för a-kassan inte förändrats särskilt mycket i år kan väntan på pengar bli lång. Och vissa upplever inte att den hjälp Arbetsförmedlingen kan erbjuda är adekvat.

1000 intervjuades

I en koalitionsregering är maktbalansen viktig. Om man begränsar sig till partiledarna är Reinfeldt (M) den enda som får höjt betyg. Olofsson (C) är den enda som får sänkt. Björklund (FP) och Hägglund (KD) ligger kvar på samma nivå som förra året.

Tittar man på de olika partierna i regeringen blir bilden en annan. Hälften av FP-ministrarna får höjt betyg. För Kristdemokraterna är siffran 33 procent, Moderaterna 27 procent och Centern 25 procent.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan 14 och 21 december. Endast de som kände till ministern fick ge betyg.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin