Mejla

Lena Mellin

Nej, familjemys är inte ett giltigt skäl till frånvaro

KOLUMNISTER

Thomas Bodström löper hög risk att bli av med sin riksdagsplats när han flyttar till USA.

Reglerna för tjänstledighet är mycket restriktiva. Utrymme för att vila upp sig med familjen finns inte.

Thomas Bodström kommer att väljas in i riksdagen i valet nästa höst. Det kan han vara säker på eftersom han toppar S-valsedeln i Stockholms län.

Bara ett par veckor senare flyttar han med familjen till USA. Själv stannar Bodström upp till ett halvår, resten av familjen blir kvar längre. Totalt satsar familjen en miljon på vistelsen.

Men när resväskorna packas är Thomas Bodström riksdagsledamot. Han måste alltså begära tjänstledigt för USA-trippen.

Det är tyvärr, sett ur Bodströms ögon, ett högriskprojekt. Ledigheter som är längre än en månad måste godkännas av riksdagen

i plenum och praxisen är mycket restriktiv.

I princip beviljas bara ledighet för sjukdom, föräldraledighet, internationella uppdrag och jobb som statssekreterare eller statsråd.

Att mysa med familjen i USA är alltså inte, åtminstone enligt praxis, ett giltigt skäl till frånvaro från riksdagen under flera månader.

Bodström skulle, åtminstone i teorin, i stället kunna vara permanent utkvittad. Kvittningen sköts av partierna själva utan tvingande regler i Riksdagsordningen, en grundlagsliknande lag. Syftet med kvittningen är att behålla styrkeförhållandena mellan partierna även under ledamöternas korttidsfrånvaro.

Men att någon, som inte är partiledare, varit utkvittad flera månader i sträck kan inte ens riksdagsrävar påminna sig om. Då utgår dessutom full betalning, 55 000 kronor i månaden. Det skulle sticka i ögonen om Bodström kvitterade ut det medan han bloggar från andra sidan Atlanten.

Om normala regler gäller även Thomas Bodström ser han alltså ut att stå inför ett val. USA-resa eller riksdagsplats?

Eftersom Bodström helst av allt vill bli minister igen är valet möjligen enkelt. Förlorar de rödgröna blir han inte minister, ytterligare fyra år i opposition i riksdagen kan te sig trist och tråkigt.

Vinner de däremot kan han hoppas på Nackakompisen Mona Sahlin. Kanske ser hon till att det finns ett roligare jobb än att gå och harva i riksdagen?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin