Mejla

Johan Hakelius

Tabun – ett sätt att hålla oss i schack

KOLUMNISTER

Det finns ju en poäng med att man inte ska kalla invandrare för ”apajävlar”.

Alltså, vid sidan av att det inte är fint att göra det. Det finns en poäng som inte handlar om censur, lägga locket på och politisk korrekthet.

Poängen är denna: Om man vänjer sig vid att beskriva vissa människor som, till exempel, små äckliga kryp, kommer det att påverka hur man tycker att de där människorna kan behandlas.

Motsatsen är också sann: Om man är väldigt kär i någon och vänjer sig vid att kalla denna någon en ängel, kommer det att påverka hur man tycker att ens ängel bör behandlas.

Tabun, sådant man inte får göra eller säga, är på så sätt en bra idé. Något mycket mer än fisförnäma etikettsregler. Det är ett sätt för oss att hålla oss själva i schack. Att inte låta våra enklaste, mest primitiva känslor få bestämma.

Detta sagt, eftersom jag vet att det sitter rätt många därute och inbillar sig att bråket om Malmöpoliserna bara är ett uttryck för att medieeliten är fin i kanten. Att det bara är bra, att folk säger vad de känner.

Ni har fel. Att alltid säga precis vad man känner, att inte känna skam och erkänna tabun, är inte sunt. Det är tvärtom inte riktigt friskt.

Men detta sagt också därför att jag nu suttit i ett par paneler, och sett ännu fler, där alla tycks vara överens om att huvudsaken är att någon avgår eller skäms och att allt handlar om rasism.

Ni har också fel.

Om man är polis, eller brandman, eller ambulansförare. Man skickas på utryckning till någon förort. Väl där hamnar man i bakhåll. Man blir överfallen, får stenar i skallen, och bilen sönderslagen. Man kan inte riktigt försvara sig. Man blir arg och rädd. Sedan kommer man hem och ens partner –ens ängel, kan man hoppas –frågar hur dagen har varit.

Vad svarar man? ”Jo tack, fullt upp”? Eller ”De där jädrans busfröna hittade på en massa hyss igen”?

Kanske inte, va?

Man måste göra sig ganska dum om man låtsas att man inte begriper varifrån det där ”apajävel” och ”blattejävel” kommer. Det betyder inte att det är en skitsak att säga det. Det är det inte. Men det betyder att problemet inte är ett par poliser, en polischef, eller ens rasism. Problemet är att vi börjar få laglösa getton. Gör vi inget åt det, kommer många att kasta ut alla möjliga tabun genom första, bästa fönster.

Av: 

Johan Hakelius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius