Mejla

Anders Westgårdh

Skäms på dig om du inte har röstat

Publicerad:

När detta skrivs vet vi inget om det faktiska valdeltagandet. Förhoppningsvis ökar det från förra EU-valets 45,5 procent, men av allt att döma kommer omkring hälften av landets röstberättigade att skolka.

Om du är en av dem har jag bara en sak att säga: Skämmes, ta mig fan!

Att rösta blankt är förvisso en konstig manöver, men det innebär ändå att man utnyttjar sin rösträtt.

Fast att inte rösta alls är bara oförskämt.

Det spelar ingen roll om valet handlar om att påverka Europa, nationen Sverige eller kommunen där man råkar vara folkbokförd. Att med sin röst kunna påverka är en lyx och ett privilegium. Att tacka nej till att rösta är lika korkat som att tacka nej till champagne, betald semester, snabbare bredband eller en dans med balens drottning.

Personligen skulle jag skämmas ögonen ur mig om jag inte röstade. Det skulle få mig att känna en mängd negativa saker.

Jag skulle känna mig dum. Som om jag faktiskt inte förstår innebörden av demokrati och medbestämmande.

Jag skulle känna mig nonchalant, som om jag faktiskt inte bryr mig om hur samhället och omvärlden utvecklas. Jag skulle känna mig omodern. Jag skulle känna mig okunnig och jag skulle förhoppningsvis känna mig ångerfull, som man ska göra då man gjort något riktigt dumt.

Men känslorna skulle jag förmodligen hålla för mig själv, och i stället konstruera ett försvar för att rättfärdiga min dumhet. Jag skulle kanske säga saker som ”jag hinner inte” eller ”jag vet inte vem jag ska rösta på”. Som om det var enormt tidskrävande, eller jättesvårt att sätta sig in i sammanhanget.

I värsta fall skulle jag säga något riktigt idiotiskt i stil med: ”Det går inte att påverka EU för pamparna i Bryssel gör ändå som dom vill och vi är helt maktlösa”.

Som om det vore ett skäl att inte göra sin röst hörd.

Det gamla uttrycket ”soffliggare” låter möjligen lustigt, men det är det inte. Det är en förskönande omskrivning. Smitare, svikare eller skolkare är mer rättvisande.

Om du är en av dessa, gnisslar du förmodligen tänder av raseri om du orkat läsa ända hit. Det kan du gott göra. Tugga fradga, knyt nävarna, känn dig förorättad – men förvänta dig ingen sympati för jag tänker inte bry mig om vad du tycker. Jag är inte imponerad. Jag skäms för din skull.

Och när du höjer rösten vid fikabordet nästa gång tänker jag resa mig upp och gå. Dina åsikter är helt ointressanta så länge du inte tar med dem till röstbåset.

Stort tryck på Hellström

Hellström.
Hellström.

Inte sedan Ingmar Johanssons storhetstid har trycket och förväntningarna på en lokal Göteborgshjälte varit så stora som nu. Det är mindre än två veckor innan Håkan Hellström spelar inför sin största publik någonsin, på hemstadens historiska arena Nya Ullevi. Det kommer såklart att bli ma-ma-magiskt, men jag har ändå ställföreträdande fjärilar i magen.

Måste hinna bada i maj

Bara några dagar kvar på maj månad och jag har inte hunnit doppa mig ännu. I så fall är det en livslång tradition som riskerar att brytas. Att börja bada först i juni skulle inte kännas rätt. Det skulle kännas lika fel som att fortfarande ha vinterhjul på bilen. Med lite flyt löser jag bägge delarna innan veckan är över.

Av: Anders Westgårdh

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN