Mejla

Lena Mellin

Brutalt, effektivt – Sahlins stil fungerade

KOLUMNISTER

När Pär Nuder vägrade förstå att det var slut tog Mona Sahlin fram storsläggan.

Brutalt.

Men effektivt.

I onsdags kväll var Pär Nuders framtid redan beseglad. Det var klart att han skulle sluta som socialdemokraternas ekonomiske talesman. Det var klart att han inte skulle få någon ny framträdande roll i partiets arbete.

Det var klart att partiets riksdagsledamöter skulle utse en ny ekonomisk talesman på tisdag. Och det var mer eller mindre klart att efterträdaren skulle bli förre näringsministern Thomas Östros.

Men i går morse, ett halvt dygn senare, tycktes Pär Nuder själv helt omedveten om att hans politiska karriär var slut. Det var, enligt honom själv, ”en fullständig nyhet” att Sahlin var missnöjd med hans bleka framtoning.

Ljuger Mona Sahlin? Ljuger Pär Nuder? Förmodligen ingen av dem.

Många samtal

Historien om avpolletteringen av Pär Nuder tycks snarare handla om kommunikation. Bristande kommunikation.

I ett brev sent i går kväll till den socialdemokratiska gruppen i riksdagen bekräftar Mona Sahlin att hon haft många samtal med Pär Nuder om hans framtid. Hon har föreslagit andra jobb.

Sahlin är tuff

Men Nuder var inte intresserad av alternativ. Han var nöjd med det han hade.

Nuder har uppenbarligen inte förstått allvaret i de återkommande samtalen med partiledaren. Han skulle sluta som ekonomisk talesman. Men han begrep det inte.

Den signal som slutligen nådde fram till Pär Nuder var Aftonbladets avslöjande i går. Han skulle bort. Mattan var redan utrullad för efterträdaren.

Aftonbladet kunde i och för sig ha haft fel. Vi kunde missuppfattat allting. Men när partiets presschef i riksdagen i går sa att han inte ville kommentera artikeln var beskedet solklart för politikerbroilern Nuder. Hans öde var avgjort.

Göran Persson hävdade alltid att Mona Sahlin är en tuffing, på gränsen till benhård. Den metod Mona Sahlin och hennes medarbetare till sist valde för att avpolletera Nuder är onekligen brutal.

Men i början av den långa processen var det bomull och silke. Samtal och erbjudanden om nya arbetsuppgifter.

När det inte räckte tog Mona Sahlin fram storsläggan. Det var inte vackert. Men det funkade.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin