Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

LO:s rapport en lek med elden

Spelar främlingsfientliga krafter i händerna

LO leker med elden.

Officiellt månar de om jobben till dem som redan bor här.

Men i själva verket spelar de främlingsfientliga krafter i händerna.

I en rapport som presenterades i morse och som skickas till regeringen kräver LO och dess 14 medlemsförbund att reglerna för arbetskraftsinvandring skärps kraftigt. De vill strypa möjligheterna att ta jobb i Sverige för personer som inte bor i ett EU-land.

Förklaringen, som LO ger, är att de månar om jobben för dem som redan bor här i landet. Två av tre arbetstillstånd till icke EU-medborgare gäller städare, byggjobbare och restauranganställda. Där är det redan tuff konkurrens om jobben.

Väl kända problem

En annan orsak till att de vill förändra lagen är att vissa arbetsgivare utnyttjar arbetskraftsinvandrare. De får inte utlovad lön, anställningen är inte lika lång som utlovats, den anställde får själv betala sina arbetsgivaravgifter.

Avarter, fusk och ren olaglighet ska givetvis beivras. Men de problem som LO beskriver är väl kända och Migrationsverket har vid två tillfällen skärpt tillämpningen av lagen om arbetskraftsinvandring som började gälla 15 december 2008.

I stället anar man att det är något annat som är det huvudsakliga skälet till LO-kravet. Exempelvis mer makt och ett flirtande med främlingsfientliga stämningar.

Innan dagens lag började gälla så hade facken ett avgörande inflytande över vilka icke-EUmedborgare som fick jobba i Sverige. Fack och arbetsgivare fick yttra sig om det verkligen fanns behov av att anställa personen. I dag har facken bara  möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren.

I spåret av Sverigedemokraternas framgångar i väljarbarometrarna är det många som funderar hur det ska hanteras. LO vill med stor säkerhet inte spela främlingsfientliga krafter i händerna. Men det är precis det de gör.

Hotade regeringen

Det kan vara valtaktiskt rätt. Åtta procent av Sverigedemokraternas väljare i förra valet hade röstat på LO närstående Socialdemokraterna i valet 2006. Fler SD-väljare kom bara från Moderaterna.

Men är det rätt även på andra sätt? Skulle inte tro det.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också sitter i Socialdemokraternas högsta ledning, hotade i går regeringen. De har ett halvår på sig att ”ändra maktbalansen”, det vill säga återinföra arbetsmarknadsprövningen, göra anställningsavtalen juridiskt bindande, inte binda dem till en arbetsgivare eller bransch och lite till.

Det är ett urfånigt hot. Vad ska LO göra om regeringen inte gör som de vill. Utlysa strejk?

Dessutom finns det en stor majoritet i riksdagen, som ju trots allt är de som stiftar lagar i det här landet, mot att återinföra arbetsmarknadsprövningen. På den punkten är alliansen och Miljöpartiet helt överens.

Ingen ska fara illa

Till sist, hur stort är problemet? Sedan lagen ändrades har knappt 60 000 tillstånd beviljats. Nu gällande tillstånd är drygt 20 000.

Den största gruppen är bärplockare, den näst största dataspecialister. Därefter kommer storhushålls- och restaurangpersonal, köks- och restaurangbiträden och civilingenjörer.

De ska självfallet inte heller fara illa, det ska ingen göra. Men på listan över Sveriges största problem är jag inte säker på att arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES (Schweiz, Norge, Island) kvalar in.

Följ ämnen i artikeln