Mejla

Lena Mellin

”Demonstration av EU:s förakt mot sina medborgare”

Publicerad:
Uppdaterad:

BRYSSEL. Ibland borde EU:s ledare fundera över hur de uppträder mot sina väljare.

Att mitt i natten vid dåligt förberedda möten slåss om 8 600 miljarder kronor är ovärdigt.

Vart sjunde år samlas EU:s ledare för att enas om unionens nya långtidsbudget, i det här fallet de pengar som EU ska göra av med mellan 2014 och 2020.

Budgetförhandlingarna är alltid kaotiska, men årets upplaga tar priset.

EU-kommissionens första förslag till ny långtidsbudget kom redan i juni förra året. Man skulle alltså kunna tro att det var till ett väl förberett möte som Fredrik Reinfeldt och EU:s övriga stats- och regeringschefer reste i går förmiddag.

Alla gjorde tummen ner

Inget kunde vara mer felaktigt. Alla gjorde tummen ner för förslaget och för tre veckor sedan (!) kom ett nytt förslag från Cypern, nu EU:s ordförande. Alla gjorde tummen ner igen.

För en vecka sedan ryckte EU:s ordförande Herman Van Rompuy till sig taktpinnen och presenterade ännu ett utkast. Nix pix, sade EU:s medlemsländer, inklusive Sverige som bara vill betala lite mer än vi gör i dag.

Sent i går kväll inleddes det man hoppas är slutförhandlingen här i Bryssel. Men risken är stor att mötet slutar i oenighet och att ett nytt försök får göras i början av nästa år.

Demonstration av EU:s förakt

Upplägget är inte bara ett slag i ansiktet på de närmast sörjande, alltså de som likt Fredrik Reinfeldt och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) själva deltar. Det är en demonstration av förakt mot EU:s 502 miljoner invånare.

För EU:s medlemsländer och skattebetalare är långtidsbudgeten ingen krumelur i marginalen. Det handlar om hur man använder sammanlagt 8 600 miljarder kronor under sju år. Alltså vansinnigt mycket pengar för en del vansinnigt viktiga ändamål.

Berättigade krav på att en sådan förhandling behandlas seriöst och i ordnade former, bemöter EU:s ledning, med Van Rompuy och EU-kommissionens president José Manuel Barroso i spetsen, med illa förberedda nattliga förhandlingar och nya budgetutspel strax före midnatt.

Att den svenska delegationen tog med sig gummimadrasser för att slippa sova på golvet under de nattliga seanserna säger en sak. Hela arrangemanget är ovärdigt.

Att ta beslut om så mycket pengar är ingen lek. Då bör man vara vaken, pigg och i stånd att hantera en räknedosa.

Reporter: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN