Mejla

Zendry Svärdkrona

200 dagar - och fortfarande fredlösa

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska politiker är säkert lika korrupta som politiker i andra länder.

Ändå går jag alltid och röstar i valen till riksdag, kommun och landsting.

Vi som ständigt klagar på makthavarna i Sverige kan ju konstatera att det inte finns något bättre system.

I normala fall röstar jag blankt. Röstar, för att värna demokratin. Blankt, för att jag inte litar på dem jag har att välja på.

Men som det ser ut i dag kan det finnas en viktig orsak att rösta specifikt socialdemokratiskt i höst.

Med tanke på framgångarna för högerextremister och missnöjespartier på andra håll i Europa finns det förstås skäl att lägga sin röst på vilket som helst av de demokratiska partierna. Men det är inte det jag tänker på.

Demokratin och rättssäkerheten i Sverige hotas just nu i än högre grad av ett annat förhållande, nämligen det att tre svenskar med somaliskt ursprung av USA:s finansdepartement pekats ut som terrorister, och med FN:s, EU:s och den svenska regeringens goda minne fått sina ekonomiska tillgångar frysta.

Det har gått snart 200 dagar sedan Abdirisak Aden, Abdi Abdulaziz Ali och Youssef Ali drabbades av denna förbannelse. Sedan dess är de fredlösa.

Fortfarande har inga som helst bevis mot dem presenterats, förmodligen för att det inte finns någonting att visa upp. Säpo - som gått igenom fallet noggrant har konstaterat att de tre inte gjort något brottsligt.

Den svenska regeringen bidrog inledningsvis till falsk ryktesspridning om de utpekade, inte bara på det sätt som senare läckt från konstitutionsutskottet.

Efter ett visst opinionstryck vädjade utrikesminister Anna Lindh dock till dessa svenska medborgare att fylla i löjliga formulär där de skulle redovisa för de amerikanska myndigheterna var de bott och vad de gjort i sina liv. Omvänd bevisbörda alltså inför utländsk instans, med stöd av svenska statsråd, som borde begripit att om myndigheterna i USA inte redan kände till sådana detaljer så skulle de tre inte finnas på listan över huvud taget.

Eller hur resonerar före detta advokaten justitieminister Thomas Bodström?

För ett par veckor sedan berättade den konservativa amerikanska tidningen Wall Street Journal i en artikel om somaliasvenskarnas förhållande. Abdirisak bedömer att det kan ha bidragit till att amerikanerna nu ska granska fallet. Han tror att de tre har en chans att bli rentvådda. Det har ringt folk från USA:s finansdepartement och talat med hans advokat. Det har talats om en "seriös omprövning".

- Om den svenska regeringen betraktar USA som en vän så ska den inte hålla tyst. Till en riktig vän ska man kunna berätta när den har fel. Jag är i alla fall glad att det är en majoritet svenskar i vår solidaritetskommitté. Och ett tjugotal av dem som betalt in pengar har gjort det i Göran Perssons namn "

Abdirisak Aden är socialdemokratisk kandidat till riksdagen och genomför en personvalskampanj för att komma in i höst. Han har starkt stöd bland många invandrargrupper, inte minst i Tensta och Rinkeby där han varit ordförande i Folkets hus och rektor för en friskola. Han behöver bara 10 000 röster eller så, för att lyckas.

Om de tre somaliasvenskarna står kvar på sanktionslistan i höst, och om den svenska regeringen - som kan ha begått grundlagsbrott i hanteringen av fallet - fortsätter att böja rygg så kommer jag att välja socialdemokratiskt.

Då röstar jag nämligen på Abdirisak Aden i riksdags- och kommunalvalen. Men bara på honom. Samtliga andra namn kommer jag med glädje att stryka.

Om det pissiga rättsläget kvarstår så ska jag dessutom uppmuntra alla rättskaffens människor jag känner att göra samma sak.

Och tro det eller ej - det finns faktiskt hyggligt folk i mediebranschen. Vi kan nog få ihop ett ganska tungt gäng som servar Abdirisaks kampanj med pengar, medieträning och publicitetsknep.Jag röstar på

Abdirisak Aden.

Samtliga andra namn kommer jag med glädje att stryka.

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN