Mejla

Lena Mellin

Vaccinmålet kommer inte nås i alla fall

Alla kommer inte vaccineras trots grönt ljus för Astra Zeneca

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 får grönt ljus av EU ändrar inte det grundläggande faktum att Sveriges vaccinplan inte ser ut att nås.

Ingenting tyder för närvarande på att den vuxna befolkningen är vaccinerad mot viruset vid halvårsskiftet.

Under  det andra kvartalet i år kommer, enligt den nya nedreviderade leveransplanen som presenterades i fredags, Astra Zeneca överlämna 1,6 miljoner doser av sitt covidvaccin till Sverige. Det räcker till 800 000 personer och är mindre än hälften än vad som tidigare sagts.

Redan det var ett allvarligt slag mot den svenska vaccinplanen. Regeringens mål är att alla vuxna svenskar ska vara fullvaccinerade mot corona före slutet av juni.
Redan för flera veckor sedan sade Emma Spak att det förutsatte att de dåvarande leveransplanerna på totalt 15 miljoner doser inte underskeds. Helst borde de vara ännu fler, sade hon som är chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Astra Zeneca.
Astra Zeneca.

Nu ligger prognosen på 12 miljoner. Under förutsättning att inte andra läkemedelsbolag kan öka sina leveranser, eller att Astra Zeneca plötsligt kan öka sin produktion till EU, ser det alltså mörkt ut. Vaccinmålet kommer inte att nås utan en mycket stor portion tur.

Under en presskonferens med bland andra statsminister Stefan Löfven under torsdagskvällen, stängde socialminister Lena Hallengren inte helt för att vaccineringarna kunde dra ut på tiden. Det har hon inte sagt tidigare. Stefan Löfven förtydligade:

– Maratonloppet är inte över.

Nej, det är det inte. Men hade den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, stoppat Astra Zenecas vaccin hade det svenska vaccinmålet legat ännu längre bort. Då hade det fattats ännu fler doser för att nå målet.

Astra Zeneca har varit lite av den fina flickan bland bolagen som producerar vaccin mot covid-19. De tar inte ut någon vinst på vaccinet, åtminstone inte till en början. Men svårigheterna att leverera sina kontrakterade doser till EU, liksom frågetecknen kring vaccinets säkerhet har svärtat bilden av företaget.

Nu säger den europeiska läkemedelsmyndigheten att vaccinet är säkert och effektivt. Men samtidigt säger de att sambandet mellan Astra Zenecas vaccin och något som kan vara allvarliga biverkningar ”inte kan uteslutas”. De rekommenderar ”ökad medvetenhet”.

Exakt hur Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten kommer att tolka Emas snabbutredning kommer de att berätta nästa vecka. Det skulle förvåna om de inte också ger grönt ljus för fortsatt användning, men kanske inte till alla.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Vad strulet och frågetecknen kring det brittisk-svenska vaccinet innebär för människors vilja att bli vaccinerade är oklart. Men inte är det positivt i alla fall.

I Sverige får man nöja sig med det vaccin man får, valmöjligheter finns inte. I värsta fall kan det betyda att människor avstår från att vaccinera sig. Åtminstone till ett senare tillfälle då de möjligen kan få ett annat vaccin.

Kanske är det i det ljuset., att stävja ytterligare oro, man ska se Stefan Löfvens snabba och kategoriska svar på frågan om han själv skulle ta vaccin från Astra Zeneca:

- Ja, det skulle jag.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: